Hároméves a Veseli Raci, azaz a Vidám Rácok Tánckör

2014.01.24 12:29    |    P. I.  

Az új év első eseménye a kalocsai Horvát Önkormányzatnál január 3-án, pénteken a Veseli Raci, azaz a Vidám Rácok Tánckör 3. születésnapi összejövetele volt a Hunyadi utcai Közösségi házban. A tánckör három évvel ezelőtt, január 7-én alakult egykori bátyai, dusnoki táncosokból, a Kalocsai Népi Együttes egykori táncosaiból és hozzájuk csatlakozott lelkes, a délszláv táncokat kedvelő kalocsaiakból.

A csoport vezetője Perity István. A tánckör tevékenységéhben bárki részt vehet kortól, nemtől függetlenül, aki péntek estéjét 18 órától 20 óráig szívesen feláldozza arra, hogy baráti körben jól érezze magát a balkáni népzene hangjaira. Az itt szerzett tudást aztán a közelgő farsang idején felhasználhatják a megyeszerte több mint tucatnyi helyen rendezett horvát farsangi bálokon, a prélókon.

Az összejöveteleken nem számít a táncos előélet, vagy a horvát származás, csupán a tánc szeretete. Ha kezdők vagy újak jönnek, lassítunk a tempón, segítünk nekik. Szinte mindig gépzenére táncolunk, és a foglalkozásokat daltanulással zárjuk. Az eltelt két év alatt több mint nyolcvan fő vett részt a foglalkozásokon, de igazából huszonöt-harminc fő számít a
„kemény magnak”, akik rendszeresen járnak. A többiek részvétele esetleges. A csoport igazi közösségé vált az idők során, hiszen együtt vettünk részt a meszesi Horvát Napon, több alkalommal voltunk Baján a Sugovica Tánckör rendezvényein, Pécsen és Baján horvát táncházakban, részt vettünk a bátyai, dusnoki Rác prélókon, horvát táncházat tartottunk a Kalocsai Paprika Fesztiválon. Szívesen tanulunk másoktól, hiszen az elmúlt évben a bajai Bunjevačka Zlatna Grana táncegyüttes tagjai bunyevác táncokat tanítottak nekünk, és mi is tanítottunk táncokat a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti iskola fadd-dombori tánctáborában gyerekeknek, az ősszel pedig táncbemutatót tartottunk Dunapatajon.

A január 3-i próbán immár hagyományos születésnapi tortával köszöntöttük a tánckör tagjait. A mulatságon több régi tagunk is – aki közben lemaradozott – részt vett. A zenészekkel együtt ötvenen voltunk. A zenét a bajáról érkezett Horváth András harmonikás és basszusgitáros fia, valamint a Kalocsán élő, lakócsai (dráva-menti sokác község) származású tamburakontrás, Balogh Csaba biztosította.

A Kalocsai Horvát Önkormányzat következő eseménye január 12-én vasárnap lesz, 16.30 órától horvát nyelvű szentmise a Zárda templomban.

A kalocsai és környékbeli horvátok egyik legnagyobb rendezvénye – a hagyományos farsangi bál, a LAKOMACmárcius 1-jén, szombaton lesz a Katolikus Intézmény aulájában. A báli műsorban fellépnek: a Zora Tánccsoport és énekkar Bácsalmásról és a tököli „Komsije” kórus. A zenét a garai Bácska tamburazenekar szolgáltatja. Érdeklődni Gulyás Zoltánné (06-70/387-1392), vagy Perity István képviselőknél (06-70/674-6212) lehet.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás