Egyre több lelet bújik ki a földből

Vezéri sír került elő Dusnoknál

2017.10.18 15:15    |    géjé  

Feltehetően magasabb rangú vezér lehetett az a férfi, akinek rézkori (i.e. 5-3. évezred) sírkamráját nemrég feltárták Dusnoknál. A bajai Türr István Múzeum, valamint a kalocsai Viski Károly Múzeum régészei egyre régebbi korok leleteihez férnek hozzá, ahogy fokozatosan kiterjesztik a kutatást. Még úgy is nagyon gazdag lelőhelyről beszélhetünk, hogy a temetkezési helyek egy részét korábban kifosztották.

A Dusnok melletti lelőhelyen tavaly októberben, lakossági bejelentés után kezdték meg a kutatást a hivatásos régészek. Mivel rövid idő alatt két gazdag, második századi szarmata sírt is megtaláltak, úgy gondolták, hogy érdemes sokkal nagyobb területre kiterjeszteniük a kutatást. Jó döntés volt: idén eddig négy sírnál járnak, ezek között már vannak olyanok, amelyek több ezer évesek.

dusnok_450
 

– Volt egy leletmentésünk Dusnokon, ahol két gazdag szarmata temetkezést tudtunk feltárni. Ezért gondoltunk arra, hogy érdemes erre a lelőhelyre visszatérni – nyilatkozott az előzményekről Lantos Andrea. Az ásatást irányító kalocsai régész mostanra mintegy 150 négyzetméteres feltáráson dolgozik a munkatársaival, és a munkájuk egyre nagyobb sikertörténet. A talált tárgyakból az év elején egy kisebb tárlatot már bemutathattak, de hamarosan még ennél is látványosabb eredményekről számolhatnak be. Az időszámításunk szerinti első 3-4 évszázadban ezen a területen is megfordult szarmata népcsoportoktól származó leletek (ezüstözött bronztükör, fibulák, ruhakapcsoló tűk, gyöngyök, vaskések, lószerszámok, stb.) mellett, vagy inkább alatt bronz- és rézkori leletegyüttest fedeztek fel.

– Új korszakok is előkerültek az idei kutatások során, például egy késői bronzkorra keltezhető sír – árulta el Lantos, majd hozzátette: innen egy nagyméretű edényt és egy bronztűt tudtak kimenteni. Nyilván sokkal több mindent felfedezhettek volna, ha a halottat nem fosztják ki korábban kelta sírrablók. Nem csak ezt a helyszínt tépázta meg a történelem, hanem az eddig Dusnoknál fellelt legrégebbi, 5-7 ezer éves temetkezési helyet is.

– Talán ez a legnagyobb jelentőségű: találtunk a halom aljában egy sírkamrát, amely egy rézkori temetkezést rejtett. Sajnos ez a sír is ki volt rabolva, de azért előkerült belőle négy aranykorong, amelyek kb. négy cm átmérőjűek, és az elhunyt ruhadíszeiként szolgáltak. Valószínűleg egy férfi vezér sírja lehetett – összegezte a szakember, megjegyezve, hogy a régészeik által hitelesen feltárt sírkamráról van szó, amelynek megfigyelhető az egykori faszerkezete, valamint az a halom is, amit anno fölé emeltek.
A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás