Tájházak Napja Dunaszentbenedeken

Szent György-napi vigadalom

2013.06.01 12:54    |    Schill Tamás  

Országos programot indított útjára Tájházak Napja elnevezéssel a kerek egy évtizede fennálló Magyarországi Tájházak Szövetsége. A Szent György-naphoz legközelebb álló szombaton, április 27-én került sor a programsorozatra, amelyre idén több mint ötven tájház regisztrált. Ez a tavaszi nap jó alkalmat kínál arra, hogy a közönség szokásokkal ismerkedjen, kiállításokat láthasson, kézműves foglalkozásokon vegyen részt, belekóstoljon a magyar népi kultúra elfeledett világába és gasztronómiájába. Dr. Bereczki Ibolya, a Tájház-szövetség elnöke szerint mindenkire számítanak ezeken a programokon: szomszédra, iskolásokra, óvodásokra, szomszéd falvakra és Dunaszentbenedek esetében még az Eurovelo 6-os út kerékpáros turistáira is.

A programot megtisztelte jelenlétével Hegedűsné Majnár Márta, a Tájház-szövetség ügyvezető elnöke, aki országjáró útján több tájházba is ellátogatott megtekinteni az új országos program eseményeit.

A dunaszentbenedeki tájház udvara megelevenedett: kézművesek, mézeskalácsosok, fafaragók töltötték meg a másfél száz éves ház udvarát. A helyiek jó ízlését dicséri, hogy nyoma sem volt a hivalkodó műanyagoknak, olcsó, felszínesen csillogó portékáknak. Ételből is csak hagyományosat, kézzel készült, házi terméket lehetett enni.

Vargyas Mihály, Dunaszentbenedek polgármestere köszöntötte a vendégeket és nyitotta meg a rendezvényt a porta hátsó részén felállított színpadon. A polgármester beszédében kiemelte, hogy az önkormányzat fontosnak tartja, hogy be tudja mutatni a helyi kulturális értékeket, a múlt emlékeit és a hagyományos életmódot a fiataloknak és ezt a törekvésüket a jövőben is megőrzik.

benedek_szt_gyorgy_300Ünnepi beszédet mondott és a „Tájházak Napja 2013” című országos rendezvényt megnyitotta dr. Bereczki Ibolya, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettese, a Tájházszövetség elnöke. Az elnökasszony megnyitó beszédében magyar néprajzi hagyományokból merített, hiszen a Tájházak Napja a népi kultúra és hiedelemvilág sokrétű vonatkozásokat hordozó napjához, Szent György-naphoz van közel. Dr. Bereczki Ibolya beszélt arról is, hogy mint a Tájházszövetség vezető tisztségviselője, munkatársaival nyomon követték a benedeki tájház kialakulását és fejlődését. Az eredmény szakmai körökben és a közönség részéről is kedvező fogadtatásban részesült, így hamar egyetértés született abban, hogy a Tájházak Napja 2013 rendezvénysorozat kiemelt, megnyitó részét a Dunaszentbenedeki tájházban tartsák.

A tájházak szerepéről és fontosságáról is hallhatott néhány gondolatot a közönség. Az értékek megőrzésének nagyon jó helyszíne a tájház, ahol megtanulhatók, illetve újratanulhatók a régi, hagyományos technikák. A tájházak lényeges vonása az is, hogy megpróbálják azt az erőt visszaadni, ami a vidékben rejlik. Fontos szerepe van akkor is a tájházaknak, ha valaki élete során messzire jut falujától, hiszen van egy hely, ahova később vissza tud jönni. A tájházakban megtartott programok pedig azért kellenek, hogy saját értékeinkre, kultúránkra és annak erejére felhívják is a figyelmünket és mások számára is kinyissák a tájházak kapuit.

Posztobányi-Paulin Zsuzsanna, a tájház vezetője, a Szent György-napi vigadalom szervezője ezután röviden bemutatta a dunaszentbenedeki tájházat és ismertette a program létrejöttét. Elmondta, hogy rendkívül nagy meglepetés volt számára, hogy a Tájházszövetség egy országos program központi, megnyitó helyszínéül választotta a dunaszentbenedeki tájházat. Sokéves helyi munkát és eredményt tiszteltek meg ezzel a kitüntető szereppel.

A 150 éves ház, amit pályázati lehetőségnek köszönhetően kiválóan felújítottak, mára a község gyöngyszeme lett, ami felé a község lakói szeretettel fordulnak, és népszerű rendezvények megtartásának színhelye. A benedeki Kun Rozália egykori háza rendkívüli szerencsének köszönhetően eredeti állapotban maradt meg, ahol a berendezés a 19. század végi állapotokat tükrözi. A nagyobb kamrát szintén pályázati forrásból átépítették, ez most egy foglalkoztatónak ad helyet, ahol a jó idő beköszöntével gyermekeknek tartanak kézműves foglalkozásokat. Az egykori istálló kis átépítés után a község életét bemutató állandó és időszaki kiállítások színtere lett. A tájház legnagyobb rendezvénye a lángos-ünnep, amit már öt éve tartanak meg – idén június 22-én kerül rá sor.

benedek_szt_gyorgy3_234A rendezvény részeként Romsics Imre etnográfus, múzeumigazgató nyitotta meg a Pásztorélet és az állattartás emlékei című időszaki kiállítást. A kiállítás a Duna melletti síkságon, ártéren egykor jelentős pásztorkodás és állattenyésztés használati tárgyait, eszközeit mutatja be. A múzeumigazgató történelmi és néprajzi adatokkal alátámasztva és a helyi sajátosságokat kiemelve, a mai ember számára értelmezhetően mondta el a pásztorkodás és az állattenyésztés szerepét és jelentőségét az elmúlt évszázadokban. E letűnt kultúrának a megjelenítését szolgálták a kiállítás tárgyai, amiket a Kalocsai Viski Károly Múzeum gyűjteményéből kölcsönöztek.

A rendezés a gyermekekre is gondolt: sárkányos hétpróbát tehettek a fiatalok, aminek az eredményét a színpadon oklevéllel és serleggel jutalmazták.

Délután a hagyományőrző műsoroké volt a főszerep: az óvodások „Süss fel nap, Szent György nap!” címmel adtak műsort, az iskolások pedig Szent György és a sárkány címmel jelenetet mutattak be. A gyermek tánccsoport, a Dunaszentbenedeki Hagyományőrző Asszonykórus és a Tánccsoport benedeki és sárközi dalokkal és táncokkal szórakoztatta a közönséget.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás