Világutazók két keréken

2017.11.02 12:24    |    Pastyik Piusz  

Kinek jutna eszébe, hogy Franciaországból a Fekete-tengerig vagy Londontól Kínáig biciklizzen? Bizony sokaknak! – Kétkerekű világjárókkal beszélgettünk a pataji kerékpárútnál.

Történnek a világban jelentős vagy érdekes események, melyeket nem vernek nagydobra. Melyekről nem bocsátanak ki sajtóközleményt, és alig észrevehetően, csendben zajlanak mindennapjaink közepette. Valamiért mégis rendkívüliek.

Ilyen dolog az is, amikor csendes hétköznapokon a Kalocsakörnyéki települések utcáin kerékpáros turisták jelennek meg. Bringájukon nagy csomagok, hálózsák, sátor, a tetejére csíptetve száradó törülköző. Látszik, hogy messziről jöttek. Lassan gördülnek be a településre, közben azt fürkészik, hol van itt ivókút, közért. Napbarnította bőr, az időjárástól megviselt sportcipők. Bizonytalankodva állnak meg a bolt előtt, forgatják a térképet. Idegen nekik a hely, így hát kifejezetten hálásak minden jó szóért, akár németül, akár angolul próbálkozik az ember.

 

kalocsai_neplapnak_kep_pp_vilagutazok_ket_kereken_450
 

 

Sok helybéli talán nem is tudja, hogy az EURO-VELO 6, azaz a 6-os számú európai kerékpárút (mely Franciaországban, az Atlanti-óceánnál indul, és tíz országot érintve, 3.653 km hosszan a Fekete-tengerig tart) épp itt, a Solt-Pataj-Ordas-Foktő útvonalon halad, végig a Duna mentén. Minden évben sok biciklis turista dönt úgy, hogy végigtekeri a távot vagy legalább annak egy szakaszát. Népszerű választás például a Passau-Budapest vagy Passau-Belgrád túra. Igazi, embert próbáló teljesítmény, tekintve, hogy Passautól csupán Kalocsáig 800 km hosszú az út.

A pataji körforgalomnál júniusban brit, holland és német biciklis turistákkal beszélgettünk. A hollandok Németországból tekertek ide, s a német páros, a húszas éveiben járó Johannes Frey és barátnője, Lila is német földről, Stuttgartból indultak, és egészen a Fekete-tenger romániai szakaszáig tervezték többhetes túrájukat.

 

vilagutazok_450_01
 

 

A 6-os nemzetközi kerékpárútban rejlő idegenforgalmi lehetőséget Patajon elsőként a vállalkozó szellemű Bach család ismerte fel: 2012-ben Bringa Panzió néven igényes szálláshelyet nyitottak a bicikliúttól alig 100 méterre. Az autós látogatók mellett gyakorta vannak két keréken érkező vendégeik is, főként nyugat-európai országokból. A biciklis világjárók napi „adagja” általában 80-90 kilométer.

Szinte hihetetlen annak a brit párosnak a teljesítménye, akik elhatározták, hogy a fél földgolyót körbetekerik. Velük május utolsó napjaiban találkoztunk Patajon, a kerékpárút északi, bevezető szakaszán, egy kék közkútnál, mely igazi oázis volt nekik. A fiatal pár elmondta: április 24-én indultak Londonból, és terveik szerint októberben érkeznek meg kerékpárral Kínán keresztül Szingapúrba.

– Nem féltek a közel-keleti háborús konfliktusoktól? – kérdeztük tőlük a rögtönzött, útmenti interjú keretében.

– Nem érintjük Szíriát. Sokkal északabbra, Azerbajdzsánon keresztül szeretnénk menni.

– Hány kilométer lesz ez összesen?

– Körülbelül húszezer.

– Mi lesz a munkahelyetekkel? Ilyen hosszú szabadságra mentetek?

– Végleg otthagytuk a munkahelyünket. Hirdetésszervezőként dolgoztunk, de elegünk lett az irodai munkából és a számítógépből. Úgy döntöttünk, inkább elmegyünk túrázni…

– Hogy viselitek ezt a hőséget?

– Örülünk a jó időnek, mert Franciaországban végig esett. Itt, Magyarországon, a nagy melegben azonban nagyon jó, hogy sok helyen találunk ilyen kék ivókutat!

Még egyszer megmosták az arcukat, feltöltötték a kulacsaikat, és begurultak Pataj központjába, hogy élelmiszert vásároljanak a boltban. Ők most valószínűleg már Törökország területén járnak. Nos, vajon ki lesz a következő, kétkerekű világjáró a kalocsai kistérségben...?
A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás