A vezetéket még az ág is húzta

A vezetéket még az ág is húzta

2014.06.01 16:44    |    géjé  

Nagyban köszönhető a szerencsének, vagy még inkább az emberek óvatosságának, hogy a múlt heti, Yvette névre keresztelt ciklon okozta viharok során nem történt személyi sérülés és anyagi kár is alig. 71 megyei, 11 kalocsai riasztás futott be a katasztrófavédelemhez – főleg kidőlt fák, letört ágak miatt.

– A viharos időjárással kapcsolatosan a műveletirányításunkra beérkező állampolgári bejelentések száma 71 esetben nagyméretű fák, faágak, öt esetben pedig összegyűlt, nagymennyiségű csapadékvíz eltávolítás miatt történt. Kalocsán és térségében 11 esetben kérték a segítségünket – adta hírül a ciklon elvonulása után összesített adatok alapján Kovács Andrea. A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője arról is beszámolt, hogy az előzetes félelmektől eltérően villámkárok miatt egyáltalán nem, sokkal inkább a nagy erejű szél okozta veszélyhelyzetek miatt kellett intézkedniük. – Kalocsa térségében a fák okoztak gondot: telefonkábelre, villanyvezetékre és túlnyomó többségében úttestre dőltek fák, vagy estek nagyméretű faágak. A villanyvezetéket az áramszolgáltató emberei kiszakaszolták, majd a kollégáim eltávolították a fát, hogy visszakapcsolhassák az áramot – részletezte az egyik esetet a sajtós.

 

vihar_450
 

 

Az Yvette ciklon a régiónkban és a megye területén sem okozott személyi sérülést, bár egy káresemény rosszabbul is elsülhetett volna: egy parkoló autó szélvédőjét verte ki egy fa, ugyanis a nagy mennyiségű eső kimosta a gyökerét, és megdőlt, de szerencsére senki nem tartózkodott a járműben. Vészhelyzetnek nem csak a megrongálódott kocsi tulajdonosa, hanem mások sem tették ki magukat, sőt: a katasztrófavédelem rendelkezésére álló adatok szerint mind kevesebb riasztás érkezik hozzájuk. Ennek oka pedig nem az évről évre kegyesebb időjárás lehet – hiszen ennek inkább az ellenkezője igaz –, hanem a gondos előkészületek és a komolyan vett figyelmeztetések.

– A kollégáim az önkormányzatokkal, a közterület felügyelettel, a városgondnoksággal, vagy a vízügyi szervek munkatársaival már korábban megkezdik a megelőző tevékenységeket: ellenőrzik például a belterületi vízelvezető rendszereket, a külterületi fákat, facsoportokat, fásításokat – ismertette a viharra való felkészülés gyakorlatát Kovács Andrea. – Ez meg is hozza az eredményt, mert a korábbi évek tapasztalatai és a statisztikák alapján, még ha sok munkát is adott nekünk ez a vihar, elmondhatjuk, hogy a beavatkozások száma fokozatosan, évről évre csökken – árulta el a szóvivő.

 

vihar2_450
 

 

A katasztrófavédők tevékenysége ugyanakkor nem csak terepmunkában, vagy kárelhárításban és kármegelőzésben merül ki. Amikor az Országos Meteorológiai Szolgálat kiadja egy közelgő vihar kapcsán az előrejelzést, figyelmeztetést, riasztást (Kalocsa és térsége esetében ezúttal I. fokozatú, vagyis citromsárga riasztás volt), akkor annak mozgását folyamatosan követik, és a média segítségével megosztják a legfontosabb tudnivalókat az állampolgárokkal.

– Remélem, hogy ezeket a figyelmeztetéseket az emberek komolyan is veszik, de a tapasztalataink alapján így van: egyre többen látogatják a honlapunkat és követik nyomon a felhívásainkat. A telefonhívások alapján is elmondhatjuk: az emberek egyre inkább tudják, hogy mit kell bejelenteni és hogyan kell azt megtenni – mondta Kovács Andrea.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás