Zarándokközpont avatás Fajszon, a Sárköz kapujában

2014.09.11 09:56   

Ünnepélyes keretek között került sor a zarándokközpont és közösségi tér, valamint létesítményeinek átadására Fajsz községben.

A Magyar Zarándokút Bács-Kiskun megyei szakaszának fejlesztése a fajszi projekt keretében újabb elemekkel bővült. Az ünnepségsorozatra régen látott nagyszámú érdeklődő gyűrűjében kerülhetett sor augusztus 23-án szombaton, ahol Gubányi Barbara köszöntötte az ünneplőket és ismertette az ünnepélyes átadás menetét.

fajsz1_450

Az esemény a község védőszentjének, Szent István köztéri szobrának avatásával kezdődött, majd Rozgonyi Lili szívhez szóló tolmácsolásában hallhatták Szent István király imáját, örök érvényű üzenetét.

Berta Zsolt polgármester és Rumi Imre, a Magyar Zarándokút Egyesület elnöke leplezték le Törő György népi iparművész alkotását.

fajsz2_450

Halász Zsolt plébános szoborszentelését követően a helyi zarándokcsoport és a nagyközönség a következő ünnepi helyszínhez, a megújult Templomkertbe érkezett. Az ünnepséget követően újabb állomásra a Föli-foki zarándokkapuhoz tartott a menet. Itt Berta Bianka versbe öntött gondolatait hallhatták a természetről.

A kapu, a kilátó és a Szent Koronát jelképező fűzfafonat felavatását követően a csoport az ünnepélyes megnyitó fő helyszínére, a Duna-parti zarándokközponthoz érkezett. A Duna-part csendjét a csoport megérkezésekor Szász Boglárka egy gyönyörű népdallal törte meg.

A jelképes zarándokbotot a séta során a Bács-Kiskun megyei közgyűlés alelnöke, Rideg László vitte, aki megnyitó beszédében is méltatta a zarándoklat, s vele a lelki megbékélés fontosságát. Kiemelte, hogy Fajsz fontos szerepet tölt be a zarándokút során, s az itt felújított közösségi tér nemcsak a zarándokoknak, hanem minden lelki feltöltődésre vágyó számára kiemelkedő fontossággal bír.

fajsz4_450

Berta Zsolt polgármester ünnepi beszédében megemlítette a zarándokközpont létrehozása érdekében tett erőfeszítéseiket. Kiemelte annak fontosságát, hogy az ide érkező zarándokoknak lehetősége nyílik megismerni településüket, annak kulturális, szakrális értékeit.

Büszke arra, hogy településük mára keresett turisztikai, kulturális célponttá vált.

A zarándokközpont egyben helyet ad a „Dunai kisszerszámos halászat és a dunai hajómalmok bemutatása” című kiállításnak is.

Az ünnepélyes megnyitón osztatlan sikert aratott a helyi Német Nemzetiségi Csoport hagyományőrző műsora. A komplexum nemzetiszínű szalagját Rideg László, Rumi Imre és Berta Zsolt közösen vágták át Halász Zsolt plébános úr áldását követően. Rozgonyiné Papp Beáta népdal előadása méltó aláfestése volt az avatási ceremóniának.

fajsz3_450

Az ünnepségsorozat során Tóthné Markella Noémi kántor előadásában gyönyörű egyházi dallamok csendültek fel.

Ezt követően az ünneplők népes tábora megtekintette az új zarándokközpontot és közösségi teret, majd az állandó kiállítást.

Az értéktár egyik felbecsülhetetlen értéke néhai Farkas Miklós helyi hajómolnár által készített ma is működő hajómalom makettje, mely az esztergomi Duna Múzeum tulajdonát képezi, és állandó kiállítás keretében egy évig megtekinthető a településen.

 


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás