Zavaros a víz a horgászoknak

2016.02.15 08:36    |    borka  

A Kalocsa és Vidéke Horgász Egyesület január 31-én tartotta meg szokásos, év eleji közgyűlését. Az idei évben jelentősen átalakul a természetes vizek gazdálkodása egy jogszabályi változás miatt, amely 2016. január elsejétől a horgász szervezetek kezébe adja a halgazdálkodás jogát. Forrong a víz, mondhatnánk stílszerűen: lássuk, mit dobott a felszínre ezen a napon.

Az említett jogszabály kicsit későn született az életbe lépéséhez képest: 2015. december első felében jött a világra, és 2016. január elsejétől érvényesek a benne foglalt változások. A horgász szervezetekkel a MOHOSZ (Magyar Horgászok Országos Szövetsége) az idő rövidsége miatt nem tudott haszonbérleti szerződést kötni, így csúszik a horgászengedélyek kiadása a Sárköz és Vízrendszere területén.

Dr. Igaz Ferenc egyesületi elnök szerint a szervezeteket nem érte váratlanul a változás, hiszen már az 2012. évi 102. törvény a halgazdálkodásról és a hal védelméről jelezte az új helyzetet, és látszott, hogy a horgászat több joggal, nagyobb jelentőséggel fog bírni a halászattal szemben. Addig azonban nem lehetett meglépni a változásokat, amíg az ezeket megfogalmazó jogi háttér nem állt rendelkezésre.

– A jogszabályok változásának sokszorosan nagyobb az eredménye, hatványozottan nagyobb a hatása, mint az ezzel szemben álló, most tapasztalható kisebb kellemetlenségek – szögezte le az elnök, akihez nyilván elértek az engedélyek kiadásának csúszását reklamáló hangok. – Az a lényege az egész változásnak, hogy megszűnt a pályázati rendszer. A magyar állam tulajdonában lévő összes vízre vonatkozóan az államot megillető halgazdálkodási jogot átengedték a MOHOSZ részére, és ami még fontosabb, hogy a MOHOSZ-t feljogosította az alhaszon-bérleti szerződések megkötésére.

Kalocsai Néplap

Dr. Igaz Ferenc hangsúlyozta, hogy a MOHOSZ döntést hozott arról, hogy ezeket a szerződéseket lehetőleg a halászati jogok eddigi gyakorlójával kösse meg. A szerződéseket ugyanúgy 15 évre kötik meg, ahogyan a tavaly év végén lejártak is ekkora időtartamra szóltak. Volt hát remény arra, hogy január elején-közepén elkezdhetik az állami jegyek kiadását.

Ezek a tervek csak részben valósultak meg. Az egyesület január folyamán korlátozott számban hozzájutott állami jegyekhez, azonban az alhaszon-bérleti szerződés megkötésére nem került sor. Ez nem egyedi eset, a többi horgászvíz esetében ugyanez a helyzet.

– Nekünk azonban nemcsak azért nincs még aláírt szerződésünk, mert a MOHOSZ még nem készítette el – egészítette ki az elhangzottakat dr. Igaz –, hanem azért sincs, mert a dusnoki horgász egyesület, anélkül, hogy ezt előre jelezte volna nekünk, maga is bejelentette az igényét a Sárköz és Vízrendszerének dusnoki közigazgatási területére vonatkozóan. Én erről január 25-én értesültem. Elnökségünk finoman szólva furcsának tartja a dusnoki egyesület minket megkerülő eljárását, mivel hátráltatják és megakadályozzák azt, hogy mi szerződést köthessünk a MOHOSZ-szal.

A megyei horgász szövetség (BÁCS-HOSZ) tárgyalta az ügyet, és javasolták, hogy a két érintett egyesület egyeztető tárgyaláson próbáljon megállapodásra jutni. Ez a tárgyalás január 30-án megtörtént, de nem vezetett eredményre. Az ügyet a MOHOSZ fogja megtárgyalni, és dönti el, kivel köti meg a haszonbérleti szerződést. Ami pedig további időbeni csúszást jelent a helyi horgászok részéről várt engedélyek kiadásában.

A közgyűlésen a horgász egyesület elnöksége beszámolt a tavalyi évről, az idei tervekről, meghallgatták a hozzászólásokat, majd a szokásos tombolahúzással végződött az összejövetel.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás