Zenei Világnap

A zene módot ad arra, hogy az emberek megértsék egymást

2013.11.16 10:55    |    G.E.  

Az első Zenei Világnap 1975. október 1-jén volt, amelyet a világhírű hegedűművész, Yehudi Menuhin kezdeményezett, és ez a nap attól fogva ünnep szerte a világon. Sokat idézik a művész akkor elmondott köszöntőjét, amelyben megfogalmazza a zene feladatát: a gyönyörködtetésen túl „határok nélkül” összekötni az emberiséget. Íme, egy részlet a beszédből:

Szavakkal már nagyon sokszor visszaéltek, különösen a korunk társadalmában egyre növekvő tudatlanság következtében. A zene azonban továbbra is módot ad arra, hogy az emberek ma is megértsék egymást, amikor az emberiségtől a múlt előítéletei távolabb állnak, mint valaha, de megerősödve kerülnek előtérbe azok az örök értékek, amelyek mindig részét képezték bármely nép minden művészi megnyilvánulásának. Az igazság, ami a világ minden népművészetében, zenei stílusában ezernyi színben mutatkozik meg, képessé tesz bennünket arra, hogy egyetértésre jussunk egymással.”

Ennek a beszédnek a felidézésével köszöntötte Fehérvári István, a Liszt Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója a tanári hangversenyen megjelent közönséget. Az intézmény tanári kara és növendékei már az első Zenei Világnapon koncertet adtak az ünnep alkalmából – teszik ezt azóta is minden évben.

Ezen az estén a tanárokat hallhattuk, akik – szintén hagyományosan – azoknak a zeneszerzőknek a műveiből állították össze a műsort, akikre születésük, vagy haláluk évfordulója kapcsán az adott évben emlékezik a világ. Idén Giuseppe Verdi és Richard Wagner születésének 200. évfordulóját ünnepli a világ, az ő műveik mellett a háromszáz évvel korábban elhunyt Corelli, a száznyolcvan éve született Brahms, és a hatvan éve elhunyt Prokofjev is „jelen volt” egy-egy darabbal, míg Liszt Ferenc Gyászgondola című műve azért került a programba, mert ezt Wagner halálakor írta.

 

zenei_vilagnap_400

 

A program műsorvezetője Haskóné Apagyi Judit volt, aki szokásához híven felvillantott egy-egy érdekes, vagy éppen humoros epizódot a zeneszerzők életéből, akik ettől a századok távolából hirtelen közel kerültek hozzánk.

A zene üzenetét ezen az estén zongorajátékával közvetítette Felnagyné Geri Emese, Filus Mónika, Haskóné Apagyi Judit és Vízi Melinda. A fúvósokat Betlenné Dajkó Ágnes, Fehérvári István és Tóth Tibor képviselte, énekkel közreműködött Kerekesné Geri Zsuzsanna, a vonós tanszakról pedig Borbély Lászlónét és Csicsák Lászlónét hallhattuk. A gyönyörű – és egyben nagyon nehéz – darabok kimunkált, igényes, színvonalas előadása valóban ünnepivé tette ezt az estét.

Jó lenne, ha a zenei héten egy-két percet a csendnek szentelnénk mindenütt a világon, a gondolkodásnak, a hallgatásnak és az elmélyedésnek” – mondta még 1975-ben ezen a napon Yehudi Menuhin. Nos, ha ez esetleg elmaradt az elmúlt héten, bármikor pótolható. Okunk van rá bőven…


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás