A paprika megőrzéséért fokozni kell a termelékenységet

Mind ellenállóbb növényeken kísérleteznek

2018.09.22 19:45    |    jni  

Kezdődik azoknak az új mintatöveknek a betakarítása, amelyeket a kalocsai paprikakutató (hivatalos nevén NAIK ZÖKO Kalocsai Kutatóállomás) laboratóriumában fejlesztettek ki: egy édes paprikával kísérleteztek, aminek a szaporítóanyaga és ellenállóképessége lett hatékonyabb a korábbinál, illetve alkottak egy csípős hibridet is, amelyet elsősorban paprikakrémekhez szánnak. Előbbi esetében az is elvárás, hogy a csökkenő termőterületeken a lehető legnagyobb termésátlagot érje el, utóbbinál pedig a fokozottan csípős íz mellett intenzívebb színanyagtartalmat szeretnének produkálni.

– A végfelhasználó elsősorban egy élénkebb színanyagtartalmat fog észrevenni – magyarázta a csípős fajta kapcsán Gáll Tibor. A kutatóállomás osztályvezetője szerint ennek kifejlesztése piaci elvárás és a feldolgozók kérésére kezdtek el dolgozni rajta. Az intenzív színű, csípős paprikakrémek nagyon felkapottak, tehát a vásárlók közvetett igényére reagálva született meg ez a hibrid. Bár a boltokban az utóbbi években elsősorban az extrém csípős termékek fogynak, erre az átlagosan valamivel több mint ezer mg/kg kapszaicintartalmú paprikára is szükség van. Az első tanyatöveket ezekben a hetekben gyűjtik össze és amennyiben megfelel az elvárásokat megfogalmazó ZKI Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt.-nek, tovább szaporítható vetőmag készül belőle és elindulhat a termesztése.

paprika1_450
 

Szintén a régióbeli termelők földjein kialakított mintagazdaságoktól érkezik a paprikakutató laboratóriumába egy új édes fűszerpaprika is, amelyet multirezisztensnek, vagyis az idők során megváltozott kórokozóknak, kártevőknek és időjárási körülményeknek ellenálló fajtának álmodtak meg, közölte Gáll. A tövek neveléséhez tudatosan alakítottak ki parcellákat a régióban lévő termőföldeken, ugyanis az ő kifejezett dolguk a kalocsai területekhez való alkalmazkodás fokozása.

 

paprika2_450

E hosszú ideje végzett tevékenység nélkül már aligha beszélhetnénk a méltán híres kalocsai paprikáról, hiszen nagyon visszaesett a termőterülete országosan és helyben is: 1500-2000 hektár hazai paprikatermő földből 800-1000 hektár maradt a város környékén. A nemrég hungarikummá avatott fűszernövény megőrzéséért tett erőfeszítéseknek fontos eleme tehát a multirezisztencia javítása, hogy ne kopjon ki végleg a gazdaságokból, ezzel pedig a köztudatból.

paprika3_450
 

Gáll Tibor, az 1917 óta fennálló kutatóállomás feje kifejtette: az általuk az évek során kidolgozott fajták az egységnyi területeken sokkal jobb terméshozamokat érnek el, ami a kereskedelmi szempontokat figyelő feldolgozóknak szintén prioritást jelent. Mind az ellenállóságon, mind pedig a termésnövelésen folyamatosan van hová fejlődni, ezért a munkájuk sosem ér véget: ahogy változnak a környezeti és a gazdasági elvárások, úgy kell újabb és újabb, továbbfejlesztett hibridekkel előállniuk. Mindezzel segíteni igyekeznek azt a kíméletlen árversenyt is, amit másfél évtizede (az uniós piacnyitás óta) vív a kalocsai „piros arany”, a külföldről érkező paprikás termékekkel. Ha az import áruk olcsósága még nem lenne elég, szintén komoly, megoldásra váró probléma a termeléshez szükséges kézi munkaerő drasztikus visszaesése, ami ugyancsak felveri a hazai, kiváló minőségű fűszerpaprika árát.A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás