A tavasz „mellékhatásai”

Háztartásonként négy zsák a zöldhulladéknak

2017.04.13 11:38    |    G-era  

A jó idő beköszönése nemcsak a lakásból kiszabadulás és a kertészkedés örömeit jelenti, hanem igen gyorsan felbukkan a kinti „nagytakarítás”: a fák, szőlőtőkék metszése során keletkezett hulladék eltüntetésének kérdése is.

angelig_200Dr. Angeli Gabriella önkormányzati képviselőt és kommunikációért felelős munkatársat az avar és kerti hulladék nyílttéri égetésével kapcsolatos jogszabályokról kérdeztem.

– A jó idő közeledtével egyre több munka adódik a kertekben. Az avar, a levágott ágak, gallyak és egyéb kerti hulladékok összegyűjtése és elszállítása gondot okozhat azoknak, akik nem tudják a zöldhulladékot a bio szemét gyűjtésére szolgáló edényekben elhelyezni – foglalta össze szokott precizitásával a kérdéskört dr. Angeli Gabriella. – A 60, 80 és 110 literes kukákban elhelyezhető bármely kerti hulladék, az minden héten elszállításra kerül. Így apránként akár a nagyobb mennyiségű zöldhulladék is eltüntethető. Ha ez a megoldás nem lenne megfelelő, a levágott ágakat összekötve, illetve a kerti hulladékot zsákokba gyűjtve a kertekben kell tárolni addig, amíg a tavaszi zöldhulladék lombtalanításakor elszállítják.

A zsákokkal viszont szűkmarkú a szolgáltató. Tavaly kettő darabot adtak az ügyfélszolgálaton. Ez egyetlen nyári fűnyírás hulladékát sem fogadja be egy nagyobb kert, udvar esetén.

– Erről is beszéltem a szolgáltatóval, a Felső-Bácskai Hulladékgazdálkodási Kft. munkatársával. Az ő nézetük az, hogy a növényi eredetű hulladéknak az úgynevezett zöld kukákban a helyük. Korlátozott számban – háztartásonként négy darabot – adnak ingyenes zsákokat az abban el nem férő zöldhulladéknak. Az ezen felül igényelt zsákokért fizetni kell, mert ezek elszállítása nekik külön költséget jelent.

Felvetődik a kérdés, hogy el lehet-e égetni a zöldhulladékot?

– 2015. március 5-től az Országos Tűzvédelmi Rendelet szerint tilos az avar és gaz égetése, kivéve, ha az önkormányzat másképp rendelkezik. A település tisztaságáról, a közterületek és ingatlanok rendjéről szóló önkormányzati rendeletünk szerint közterületen tüzet gyújtani nem lehet. Belterületen a zárt kertekben nem tiltott az avar és a kisebb ágak, gallyak égetése. Azt azonban tudnunk kell, hogy a kerti hulladékok és az avar égetése káros a környezetre és az emberi egészségre. Egy átlagos kerti tűz, melyben vegyesen égetnek avart, fűnyesedéket és gallyakat, légszennyezést okoz. A nagy szennyezést elsősorban az váltja ki, hogy alacsony a tűz hőmérséklete, így nem minden ég el, aminek kellene, vagy csak félig hamvad el. Például a növényi részekben lévő szén ugyan oxidálódik, de csak részben, és szén-dioxid helyett kis mennyiségben is mérgező szén-monoxid keletkezik.

 

avaregetes1_450
 

 

Mérhető a károkozás, amit az ilyen, nem szakszerű hulladék elégetése okoz?

– Egy nagyobb kupac avar akár 6 órán át is éghet, és annyi szálló por keletkezik, mint 250 autóbusz 24 órai folyamatos közlekedése során! Előfordul sajnos, hogy a meggyújtott zöldhulladékba műanyag és egyéb háztartási szemét is keveredik, ami az egészségünkre nagyon káros.

Gondolom, a jogszabály rendelkezik az ilyen esetekre vonatkozó büntetésről is!

– Bizony, nem feledkezhetünk meg a bírságokról sem! Bármely anyagnak a jogszabályi előírásokat megszegő, illetve engedély nélkül a nyílt téren történő égetése 100.000 forint. Lábon álló növényzet, tarló, vagy növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék égetése 500.000 forint. A lakosságot zavaró, bűzhatást okozó tevékenység folytatása 50.000 forintba is kerülhet. Fontos kiemelni azt is, hogy külterületen csak katasztrófavédelmi engedéllyel lehet tüzet gyújtani. Az engedély mellett szükséges a magánterület igazolása, azaz a tulajdoni lap bemutatása, vagy a tulajdonos hozzájárulása.A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás