Ordasi Falunapok – már tizennyolcadik éve

„Ahol a keserű számban édessé ízesül…”

2015.09.03 10:50    |    -d  

Egy eseménydús nyár utolsó programjára került sor Ordason az elmúlt hétvégén. Az Ordasi Nyár programjai, a keresztény gyerektábor, a táncos tábor és táncház, Mészáros János Elek koncertje, a Duna-parti tárogatómuzsikával kísért szalonnasütés, a kézikaszás aratófesztivál, az alkotótábor, a Pataji Zenebarátok fellépése, a szoboravatással egybekötött augusztus 20-i ünnep és a lovasnapok után falunapi programokkal búcsúztatták a nyarat – idén tizennyolcadik éve – a Duna-mente legkisebb településén.

Nagyjából azonos forgatókönyv készült az ideire is, mint eddig. Évről-évre összeszokott csapat szervezi ezeket a programokat, a menü összeállítása is a bevált séma szerinti, kérdés csupán az minden évben, miből lesz rávaló? Ha sikerül pályázatot nyerni, akkor lehet hívni sztárvendég fellépőket, ha csak a szűkös önkormányzati büdzséből kell kiszakítani a rávalót, akkor erre nem futja.

Idén Ordason ez utóbbi helyzetben kellett megmutatni, hogy így is lehet szépen, tartalmasan közösen ünnepelni. A ráhangolódás már a pénteki sátorállítás után közösen elfogyasztott kolbászos paprikáskrumplival kezdődött, majd a legkisebbek színezték ki az aszfaltot a faluház előtt apró ajándékokért, este pedig az UTD zenekar alternatív rockzenéje szólt a szabadtéri színpadon.

Kalocsai Néplap

A pecások már szombaton kora reggeltől lógatták a Duna-parton, a megnyitó előtti eredményhirdetésen aztán Farkas István bőkezű szponzor jóvoltából értékes ajándékokkal jutalmazták a legügyesebbeket.

Szabó Zsolt polgármester falunapi megnyitójában a sok megvalósult programról beszélt, az idei eredményekről, a megvásárolt és felújított házakról, melyekben családok kezdhetik-folytathatják emberibb körülmények között életüket. A régi orosz répamesén keresztül világította meg, hogyan sikerülhet ez itt a legkisebb faluban, szerény anyagi keretek között. A titok az összefogásban van, abban, hogy mindenki számít, a legkisebbre is szükség van, ha valami nagy dolgot szeretnének megvalósítani.

Kalocsai Néplap

Jöttek aztán sorban a délelőtt programjai: a Negyedóra Duó – Szabó Mátyás és Tóth Orsi igényes, gyönyörű előadása, majd a Géderlaki Katolikus Egyház férfikórusának műsora és a ráckevei Nagybokréta néptánccsoport fellépése.

A délelőtt programjai között került sor egy idén alapított elismerés átadására. Akik szépen rendben tartják portájukat, utcán és udvaron belül virágosítanak, csinosítják a környezetüket, azoknak házát ez évtől „Százszorszép porta” feliratú cseréptábla díszíti. Huszonketten részesültek elismerésben, az okleveleket a délelőtti ünnepség keretében adták át, a Kovács László fazekasmester műhelyében készült, Madár Helga által tervezett cseréptáblát pedig az önkormányzat az elkövetkező héten fogja felszerelni a házakra.

Immár tizenkettedik éve színesíti a falunapi programot az alkotótábor anyagából rendezett kiállítás a faluházban. Idén 16 alkotó, művész volt Ordas vendége augusztus első hetében. Festők, szobrászok, zenészek. Dr. Csizmár István, Csókás Kinga, Farkas Tibor, Hubert László, dr. Ispánovity János, Kiss István, Köhler Péter, Kunhegyesi Ferenc, Lőrincz Gergely, Mindszentiné Kun Mandula, Ranga Tibor, Rendes Béláné, Viczay Lajos, Vlcsko János és Szabó Mátyás és Tóth Orsi.

Kalocsai Néplap

Zsigmond Enikő, a tábor szervezője a megnyitón megosztotta a közönséggel, hogy idén nem témát ajánlottak az alkotóknak, hanem első este egy Kányádi-verset, amiben arról ír, hogy mit jelent neki a szülőföld, a hely, ahol fölnevelődött, hitvallás arról, hogy ha néha nehéz is, ha néha nem is olyan rózsás minden ott, mégis az az a hely, amihez való hűség ott legbelül a legfontosabb a számára: „vannak vidékek viselem /akár a bőrt a testemen / meggyötörten is gyönyörű / tájak ahol a keserű /számban édessé ízesül / vannak vidékek legbelül”. Mint mondta, talán ez az ajánlás tette, hogy ilyen jól sikerült az idei tábor, az idei kiállítás. A megnyitó elején és végén a két tehetséges fiatal zenész, Szabó Mátyás és Tóth Orsi léleksimogató zenével varázsolta el a közönséget.

Azt is meg kell említeni, mert példa alig akad rá máshol, hogy Szabó Zsolt polgármester szíves szóval mindenkit meginvitált a sátorba falunapi ebédre, szervezőket, vendégeket, szereplőket, alkotókat, kézműveseket: jutott a finom marhapörköltből és rétesből mindenkinek.

A délutáni programokból is jutott minden korosztálynak: a Hartai Fúvósok koncertjét a helyi fiatalok nagy ovációval kísért zenés-táncos műsora követte, majd újra népzene, néptánc: a ráckevei Nagyrédei néptánccsoport és a Géderlaki Népművészeti Kulturális Egyesület csoportjainak tapsolhattunk. Újra eljött a nagy kedvenc, a Maya Trió, szűnni nem akaró tapssal honorálta a közönség Mohácsi Attila, Horváth Melinda és Kamenik Klaudia tőlük megszokott színvonalas operettelőadását.

Kalocsai Néplap

Volt még a délutánban-estében retro- és alternatív rock, hajnalig falunapi bál, már aki még bírta az egész napi rekkenő hőség után.

A vasárnap is a megszokottak szerint zajlott: ökumenikus istentisztelet szeretetvendégséggel, és a délutáni programok a sportpályán, lovaskocsizás a falu utcáin és még az égből is cukorkaeső hullott – Erdei István jóvoltából.

Tizennyolcadik falunapi rendezvénysorozat – méltó megkoronázása és búcsúztatója volt a nyárnak.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás