Harmonikás találkozó Hajóson

2017.03.30 10:38   

Immár ötödször rendeztek harmonikás találkozót a Hajósi Barokk Kastélyban. Telt ház volt, közel kétszázan, közönség és fellépők, a harmonika szerelmesei és mesterei, hogy megmutassák tudásukat.

– Hajóson gombos harmonika nélkül nincsenek ünnepek, ez a hangszer éppúgy Hajóshoz tartozik, mint még számos értékünk, amire büszkék lehetünk. A hajósi harmonikások ezeket a több mint 100 éves hangszereket használják, melyek sokszor apáról fiúra öröklődnek. Úgy tartják, értő kezekben egy ilyen hangszer felér egy egész zenekarral. És amellett, hogy szép muzsikát lehet előcsalogatni belőlük, a régi tárgyak, mint például ez a hangszer is, megmelegítik a szívünket, erősítik az identitást, és bár tudjuk, hogy a világ halad, modernizálódik, azonban ezektől a tárgyaktól, a hagyományok őrzésétől lettünk azok, akik vagyunk és feladatunk ezt az utánunk következő generációnak is átadni – mondta köszöntőjében Balla Szilvia, az intézmény vezetője.

harmonikas_450
 

Közel 170 vendég érkezett meghallgatni a hajósi és vendég muzsikusokat. Húsz fellépő volt, a hajósiakon kívül érkeztek Kecelről, Vaskútról, Paksról és Szegedről is. Nagyon jó hangulatot teremtettek a kastélyban, a közönség sokukkal együtt énekelt. Játszottak gombos és tangóharmonikán is.

Hajósra jellemző elsősorban a gombos harmonika, és az is, hogy nincs kottája a daloknak, ezért mindenki, aki ilyen hangszeren játszik, picit máshogyan adja elő ugyanazt a zeneszámot. Megszólalt olyan hangszer is, ami 150 éves volt.

Estókné Salczer Erzsébet polgármester asszony elmondta, hogy mára bizony a kastélyt kinőtte a rendezvény. Jövőre vagy későbbi időpontban kell megrendezni, amikor már szép idő lesz, a kastélykertben vagy új helyszínt keresni a találkozónak.

A fellépő muzsikusokat a város vendégül látta egy vacsorára is, a rendezvény a fehér asztal mellett baráti beszélgetéssel és közös örömzenéléssel zárult.Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás