Lovagrendi kitüntetés a sokéves munkáért

Nagy Aranykereszt Németh Józsefnek

2020.01.19 14:59    |    -án  

Rangos elismerést vehetett át az óév végén Németh József kalocsai Venesz-díjas séf, vendéglátós, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség dél-alföldi régiós szervezetének elnöke az Első Magyar Fehéraszlat Lovagrend vezetésétől. Érdekesség, hogy a kitüntetett, akinek a lovagrend legmagasabb díja, a Nagy Aranykereszt jutott osztályrészül, a szervezet alapítói között volt.

A gasztronómia népszerűsítése, a kalocsai paprika hírnevének öregbítése és a hagyományőrző ételkészítés szorgalmazása mellett továbbra is lelkesen teszi le a névjegyét, de az elmúlt évtizedekben önmagának diktált tempóból ideje kissé visszavenni – nyilatkozta lapunknak a kitüntetése nyomán adott interjújában.

 

- Hogyan nyerhető el az a kitüntetés?

- Ez a lovagrend, amelynek mottói, „hazám, szakmám, becsületem” által adományozható legmagasabb díj. Egyébként tizenöt éve jött létre a szervezet, ami egyedüli lovagrendként a Parlamentben alakult meg. Nyilvánvalóan az elismerés azért a munkáért járt, amit ez idő alatt letettem az asztalra és nagyon jól esett, hogy rám gondoltak. A vezetés megújulóban van, én pedig már az év elejétől kértem, hogy ha mód van rá, kevesebb feladatot vállalhassak ceremóniamesterként és társadalmi munkáimat is muszáj lesz leadnom.

 

- Mit jelent számodra ez az elismerés?

- Hatalmas büszkeséget, annál is inkább, mert a környezetünkben nem én vagyok az egyetlen, akit méltónak találtak erre a díjra. Guzsván László, a Chili – Trade Kft. ügyvezető igazgatója maga is sokat tett a gasztronómiáért, ő néhány évvel ezelőtt kapta meg az aranykeresztet. Az én érdemeim között főképp azt emelték ki, hogy határainkon innen és azokon túl is igyekeztem sokat tenni a gasztronómia népszerűsítéséért. Büszke vagyok rá, hogy ezirányú tevékenységemért anno a Pro Turismo-díjat is átvehettem. Öröm volt ezt a díjat átvenni Lajosmizsén, egy színvonalas, szép ünnepségen, polgármesterek, elöljárók és finom étkek társaságában.

 

 [...]

 

Aranykereszt_NemethJ
 

 


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás