A Költészet Napjáról…

2012.04.29 16:07    |    G.E.  

… a Kalocsai Alkotók Köre című rendezvénysorozat keretében emlékeztek meg a Tomori Pál Városi és Főiskolai Könyvtárban április 11-én. A meghívott előadók Gróf József és Németh Sándor költők voltak, szavalattal közreműködött Vörös Nóra, a Dózsa György Középiskola diákja és Váczi Attila amatőr versmondó.

kolteszet_alkotok_kore_340A vendégeket Tamás László igazgató üdvözölte, aki bevallotta, hogy szívéhez nagyon közel áll Gróf József költészete, és aktívan közre is működött legutóbbi verseskötete, az
„Ostoba tél” kiadásában. Mesélt arról, hogy még középiskolás korában a régi Nagy Lajos Könyvtárban könyvklubot vezető Gróf József arra biztatta őket, hogy tanuljanak meg száz verset kortárs költőktől – ezt többen meg is fogadták, és bizony nagyon sokszor vette hasznát ennek a tudásnak.

Az irodalmi esten főleg az említett verseskötetből adott elő költeményeket Gróf József, Vörös Nóra, Németh Sándor (akitől saját költeményei közül is hallhattunk egyet), illetve Váczi Attila József Attila istenes versei közül is választott, hangsúlyozva, hogy a Költészet Napjára 1964 óta a nagy költő születésnapján emlékezünk.

Németh Sándor Tamási Áron gondolatát választotta mottóul versmondása elé: „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne”. Véleménye szerint a ma embere nem érzi magát otthon sehol. Ma nagyon nehéz embernek lenni, jól és boldogan élni, és ennek a képességnek a hiánya teszi szomorúvá életünket.

Versek és beszélgetés a múltról, jelenről, költőkről és korokról adták meg a költészet napi műsor alaphangulatát, amely emlékeztetett a gondolkodó, alkotó ember felelősségére: látni és szólni, figyelmeztető jelnek lenni. Ahogyan ezt Ady Endre fogalmazta meg oly érzékletesen: „S megint élek, kiáltok másért / Ember az embertelenségben.”

 


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás