Kalocsai Alkotók Köre

Egy fotós és egy fafaragó

2012.06.07 23:26    |    Dávid Attila  

Május 17-én (csütörtökön) délután újabb két alkotó mutatkozott be Kalocsán, a Tomori Pál Városi és Főiskolai könyvtárban. Gali Valéria, a könyvtár munkatársa beszélgetett először Péjó Zoltánnal, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kalocsai képviseletének vezetőjével – mint fotóssal.

 Zoli 1970-ben született, s szüleitől kapta első – orosz gyártmányú – fényképezőgépét, amit később felváltott egy tükörreflexes gép, amely ekkor még csak a munkájához – sajtó- és eseményfotózáshoz – kellett: ugyanis publikált a Néplapban, illetve 1997-től betöltötte a Kalocsai Televízió és Rádió igazgatói posztját. Később a rádiózást vállalkozásban folytatta tovább, a kalocsai Korona Rádió főszerkesztője lett. Ekkor kezdett el a saját örömére fotózni – 2004-ben többedmagával létrehozta a helyi fotókört, 2007-ben pedig megrendezte első önálló kiállítását.

Fotóstársai szerint különösen az absztrakt dolgokhoz van jó szeme, de nagyon szívesen foglalkozik például természetfotózással is. A jelenlévők kivetítőn megcsodálhatták néhány képét, különféle témák (pld. impressziók, montázsok, portrék stb.) szerint rendezve.

alkotok_farkas_213A másik bemutatkozó alkotó Farkas Zoltán fafaragó volt. Ő kalocsai születésű, itt érettségizett, majd Budapesten műbútorasztalosnak tanult – akkor érezte először, hogy neki a fafaragással kell foglalkoznia. Az iskola elvégzése után hazakerült, Dunapatajon dolgozott egy esztergályos cégnek, és ekkor már foglalkozott fafaragással is. Első munkája egy esztergált/faragott óratok másolatának elkészítése volt, majd később régi bútorok hiányzó részeit pótolta. Mostanában faragásainak központi témája a vadászat – azon oknál fogva, hogy igyekszik a faragásból megélni, és a vadászok azok, akik ezeket a munkákat (pld. trófea-alátéteket vagy fegyverek díszítő faragásait) meg tudják fizetni.

Munkáinak 90 százaléka megrendelésre készül. Ezek közül Kalocsán látható például a Kossuth Zsuzsanna Humán és Kereskedelmi Szakközépiskola, Szakiskola fennállásának 150. évfordulójára faragott emléktábla, illetve a főszékesegyházban néhány karosszék és ülőzsámoly (ami az eredeti barokk bútorok pontos másolata).

Kedvencei a figurális (szobor) munkák, amelyet dél-tiroli és bajor vallási szobrok ihlettek – többek között ezekről is vetített fotókat a jelenlévőknek.

A két alkotó bemutatkozása után Tamás László könyvtárigazgató elmondta, hogy a következő Alkotók Köre előadásra az I. Kalocsai Könyvhéten (június 4. és 8. között), június 7-én, csütörtökön 17 órakor kerül sor, a meghívott vendég pedig Pálfy Margit színművész lesz.

 


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás