Jelentős előrelépés az állatmenhely ügyében

2010.12.11 09:13    |    G.E.  

A valamikori HEROSZ (Hermann Ottó Magyar Országos Állat- és Természetvédő Egyesület) égisze alatt már működött egy alapítvány Kalocsán, amelynek tagjai megoldást próbáltak találni az emberi felelőtlenség ártatlan áldozatai: a gazdátlan kutyák sorsára. Nagy lelkesedéssel fogtak a munkához, jótékonysági bált szerveztek (talán még emlékeznek rá, fellépett ezen a Padödő is). Erőfeszítéseiket nem sok siker koronázta, nem sikerült mozgósítani a város közvéleményét az ügy érdekében.

menhely_330Az akkori tagság nem széledt szét, és az elmúlt két hónapban újult erővel fogtak a munkához. A kezdőlépést dr. Juhász Márta tette meg, amikor összehívta a kutyák érdekében kitartóan dolgozókat és az új érdeklődőket – erről nemrég lapunk is tudósított. Az „Összefogás Az Állatokért Közhasznú Egyesület” új elnökkel, és átalakult kuratóriummal lát a munkához.

Dr. Dudásné Sallay Gabriella vállalta a vezetéssel járó teendőket, a kuratóriumban dr. Török Lajos, Békési Mariann, Hanga Bernadett és Mátyás Tímea tevékenykedik még.

Megbeszélésükön – akár első alkalommal – ismét részt vett Simon Zoltán alpolgármester, aki az önkormányzat nevében támogatást ígért az alapítvány munkájához. Mint mondotta, máris gondoskodtak arról, hogy méltóbb elhelyezést és ellátást kapjanak a városi kutyatelepre került gazdátlan jószágok. Megszüntették a méltatlan és fölösleges sintéri munkakört, és véget vetettek a telepre került kutyák elaltatásának. A városatya kijelentette: a polgármester is támogatja azt az elképzelést, hogy egy méltóbb helyen, elkerítve, parkosítva, új kenneleket, közösségi épületet, orvosi rendelőt építve alapítsanak egy állatmenhelyet Kalocsán, amelyért már nem kell szégyenkeznünk, ahová nyugodtan be lehet engedni a családokat, hogy megismerhessék és örökbe fogadhassák a gazdájuk által elhagyott ebeket.

– A város jövő évi költségvetésének tervezési folyamata zajlik ezekben a hetekben – mondta az alpolgármester. – Nem fogunk megfeledkezni ígéretünkről, hogy megszüntessük a város szégyenfoltjának számító kutyamenhelyet, és szeretném biztosítani az alapítvány tagjait, hogy együtt fogunk működni velük most és a jövőben is. Kérem a türelmüket, a ránk váró megoldandó feladatok tükrében az új létesítmény teljes megvalósítását egy-másfél éven belül látjuk kivitelezhetőnek.

Az alapítvány tagjai és a megbeszélésen hozzájuk csatlakozó új támogatók megállapodtak, hogy már a sétálóutcában zajló Karácsonyi Forgatag keretében megpróbálnak adományokhoz, támogatáshoz jutni céljaik eléréséhez. Propagandaanyagokat készítenek, hogy felhívják a figyelmet tevékenységükre. A Boston Új- és Használtruha Bolt (Tomori utca-Búzapiac tér sarok) részéről Zsáki Viktor felajánlotta, hogy helyet ad az összegyűlt adományoknak, hozzájuk be lehet adni minden olyan eszközt, száraz tápot, tartós tejet, amellyel hozzá szeretnének járulni a gazdátlan ebek ellátásához. (Ezeket a kutyákat jelenleg az alapítvány két tagja zömében a saját pénzéből látja el, naponta felkeresve a szinte járhatatlan úton a telepet.)

A régi alapítványban is részt vevő Somogyvári Zsuzsanna felajánlotta: átad minden megőrzött dokumentumot, propaganda-anyagot, és csatlakozik a jelenlegi tagokhoz.

Dr. Dudásné Sallay Gabriella elnök így foglalta össze a legközelebbi teendőket:

– Először is a hivatalos dokumentumainkat kell rendbe tenni, átvezetve a változásokat. Számlát kell nyitnunk, adószámot szereznünk, hogy adományokat tudjunk fogadni. Már a karácsony előtti hetekben megpróbálunk eljutni minél több emberhez a rólunk szóló információkkal a helyi médiumok, szóróanyagok, az internet és az aktivistáink útján.

– Nagy megkönnyebbülés számunkra a jelenlegi önkormányzat pozitív hozzáállása – szögezte le dr. Juhász Márta. – Bevallom, el sem tudom képzelni, hogy a segítségük nélkül hogyan vágnánk bele az új menhely létesítésébe, és további célkitűzéseink: egy állattartási rendelet előterjesztésébe, az állatok iránti felelősség minél szélesebb körben történő elterjesztésébe.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás