Amerikai kultúrattasé hozta Kalocsára a zsidó műveket

Ezeket a dalokat a szerzőik sem hallották

2014.10.17 11:14    |    géjé  

Egyedülálló és szívszorító, de egyszerre felemelő koncertélményt köszönhet a város az Amerikai Nagykövetség kultúrattaséjának és dr. Magóné Tóth Gyöngyi helyi szervezőnek. A kalocsai Tomori Pál Főiskola kamaratermében két amerikai művésznő szólaltatta meg a holokauszt áldozatául esett, magyar zsidó zeneszerzők dalait. Az apropót a holokauszt 70. évfordulója mellett egy Pakisztánban elrabolt, majd kivégzett újságíró halála adta.

A „Dal, mint Emlékmű” címet viselő koncertsorozat művészei, Nanette McGuiness énekesnő és Dale Tsang zongoraművész nagyon különleges, összetett feladatot teljesítettek Kalocsán (is): egyrészt emléket állítottak a II. világháború során Magyarországról elrabolt zsidó zeneszerzőknek, akik sosem hallhatták saját dalaikat, másrészt tisztelegtek a 12 éve meggyilkolt Daniel Pearl emléke előtt. A The Wall Street Journal kelet-ázsiai vezetőjével pakisztáni szélsőségesek végeztek, még 2002 februárjában.

dmitri_tarakhovsky_300

– Többek között nekem is nagyon fontos ez a projekt. Két éve találkoztam Nanette McGuiness-szel, a duó egyik tagjával, akivel elkezdtünk azon gondolkodni, hogy milyen érdekes lenne magyar zsidó zeneszerzők műveit bemutatni. Elég alapos kutatómunkát igényelt, például levéltárakban, valamint régi kották között, hogy végül két év alatt elkészülhessen ez a zenei összeállítás – idézte fel lapunknak Dmitri Tarakhovsky. A magyar Amerikai Nagykövetség kultúrattaséja megmagyarázta azt is, hogy a műsor miért kapta a „Dal, mint Emlékmű” címet. – A dalok felidézésével emlékezünk a szerzőkre, akiknek az életében már nem szólalhattak meg, mivel a holokauszt áldozatai lettek. És ezek tényleg olyan művek, amelyeket korábban még nem hallhatott a nagyközönség. Ebben a sorozatban szólaltak meg először Vándor Sándor és például Jusztusz György művei is – emelte ki a diplomata.

Tarakhovsky számára nem csak a zenei művek hátborzongató eredete megindító. Mint mondta: ő, a nemzete és a világ ilyenkor tiszteleg a 2002-ben Pakisztánban elhurcolt, majd kivégzett Daniel Pearl-re is.

 

mcguiness_operaenekes_300

 

– Az ő emlékére minden év októberében ajánlanak fel koncerteket, de ez mégis vidám ünneplés, ami ellentétben áll azzal, ahogy ő meghalt – utalt az attasé az aktualitástól eltérően emelkedett hangulatú zenés rendezvényekre. Ő maga ugyan nem részletezte, de ezen a pontos fontos tudni, hogy Pearl amerikai-izraeli kettős állampolgár, tehát zsidó származású volt, és a The Wall Street Journal kelet-ázsiai szerkesztőségét vezette. De nem, még véletlenül sem volt kém, amivel egy pakisztáni terrorszervezet vádolta meg. Az újságírót végül a szállodája elől rabolták el, Karacsiban, 2002 januárjában, és minden diplomáciai erőfeszítés ellenére kivégezték, majd a testét tíz darabra vágták és elégették. A tett akkor nemcsak a tengeren túli társadalmat rázta meg, hanem az egész világot. Ezért is fonódott össze a neve a holokauszt évfordulójával, jelezvén, hogy a zsidógyűlölet még mindig erőteljesen jelen van a világon. – Ez az alkalom annak az ünneplése, hogy mit tudunk tenni azért, hogy emberségesebb legyen a világ, és hogy együtt építsünk, ne pedig romboljunk – hangsúlyozta Dmitri Tarakhovsky. Emlékezni tudni kell. Így kell ezt csinálni.

 


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás