Antunovity János emléknap Kalocsán

2018.09.06 14:32    |    Perity István  

Kerek jubileum jegyében ünnepelt ebben az esztendőben Kalocsán a Bács megyében élő horvát kisebbség. A nemesi családból származó Antunovity János címzetes püspök 1815-ben született Kunbaján, és 130 évvel ezelőtt Kalocsán hunyt el 1888-ban. Hamvai itt nyugszanak a helyi temetőben. 1842-ben lett bácsalmási plébános, 1859-ben Kalocsára került kanonoknak, majd nagyprépost lett, végül 1876-ban boszniai választott püspök. A főpapot a bunyevác öntudat felébresztőjének nevezik. Antunovity a rácok védelmezője is volt, aki sokakat munkához segített, istápolta a családokat. Több novella és könyv is fűződik a nevéhez, sőt még hetilapot is szerkesztett. A Katona István házban ahol élt és alkotott, főpappá kinevezésének 125. évfordulóján, 2001-ben helyezte el az emléktáblát a hálás bácskai horvátság. A megemlékezés lebonyolítását a 2006-ban alakult Kalocsai Horvát Önkormányzat 2007-ben vette át, és azóta szervezi immár 12 éve.

antunovity2_450
 

A félnapos program június 17-én vasárnap 17 órakor az Érsekkertben felállított sátorban folklór bemutatóval kezdődött. Elsőként Ivó Mária, a Kalocsai Horvát Önkormányzat elnökhelyettese köszöntötte a megjelent vendégeket: Neven Marčić urat, a Pécsi Horvát Konzulátus tanácsnokát; Szolga Józsefet, az Országgyűlés horvát szószólóját; Markovicsné Sokac Angéla asszonyt, a Magyarországi Horvátok Szövetsége Bácskai Régió elnökét és Sibalin József urat, a Bács-Kiskun Megyei Horvát Önkormányzat elnökét, valamint a megyei horvát kisebbségek megjelent vezetőit, Bajáról, Katymárról, Garáról és Hercegszántóról érkezett vendégeket.

A korábbi években többször szerepeltek itt Bácskából érkezett csoportok többek között csávolyi, csikériai és az elmúlt évben garai táncosok. Felléptek korábban dusnoki, bátyai és kalocsai rác táncosok és énekkarok is. Idén a Pécsről érkezett Tanac Néptáncegyüttes műsorában gyönyörködhetett a nem túl nagyszámú érdeklődő. (Itt meg kell állnom egy percre. E sorok írója nyolcadik éve tudósít erről az eseményről, s szomorúan tapasztalom a fenti tényt).

antunovity3_450
 

Évről-évre kevesebben vagyunk és többnyire csak az idősek, s ők is fogynak. Mára a 60 éven fölöttiek még beszélik, az ötvenesek értik és a tőlük fiatalabbak már elfelejtik a 300 éve itt élő kisebbségek, a bunyevácok, sokácok és rác ősök anyanyelvét. Ebben több idős, a rendezvényre érkezett bácskai vendéggel történt beszélgetés is megerősített. Az iskolában tanulják ugyan a legifjabbak a horvát nyelvet, de az egykori betelepülők, a Bosznia és Dalmácia felől érkező ősök sajátos nyelvjárása, szokása lassan a múlté.

Tanac Néptáncegyüttes táncosai Bunyevác táncokkal kezdtek, majd a Szántói sokac lakodalmas című koreográfiát mutatták be, az ezt követő zenekari szám után Baranyai táncokkal zárták műsorukat. Mindhárom koreográfiát az együttes vezetője, Szávai József készítette, aki Vélin Vesz-na tánckar vezetővel konferálta föl a műsort, s maguk is szerepeltek a műsorban. Kiváló produkciót láthattunk, hiszen a pécsi fellépőink az ország egyik legjobb amatőr nemzetiségi néptáncegyüttese. Nagy sikerrel szerepeltek néhány éve a Röpülj páva televíziós vetélkedőben is.

Az Antunovity emléknap 18 órakor kezdődő horvát nyelvű szentmisével folytatódott, amire a Főszékesegyházban került sor. A szertartást ebben az évben a vajdasági Msgr. Stjepan Beretić, a szabadkai Szent Teréz katedrális plébánosa celebrálta. Koncelebrált Polyák Imre püspöki helynök, hercegszántói plébános. A szertartáson közreműködött a hercegszántói templomi énekkar.

A templomi szertartást követő koszorúzási ünnepséget a Pécsről érkezett tamburazenekar, a kalocsai Ruľice Népdalkör és a kalocsai „Jóbarátok” férfikar tagjainak közös fellépése színesítette.

A megemlékezést követő vendéglátásra és a tamburazene melletti baráti beszélgetésre már ismét az Érsekkertben felállított sátorban került sor. A beszélgetést hamarosan felváltotta a horvát táncház, ahol a bácskai vendégek, a pécsi táncosok és a kalocsai Veseli Raci Tánckör tagjai közösen szórakoztak. A rendezvény a késő esti órákban ért véget.
Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás