Az aradi vértanúkra emlékezve

2014.10.09 14:39    |    -r-a  

Kalocsa Város Önkormányzata koszorúzással egybekötött megemlékezést szervezett az október 6-i nemzeti gyásznap alkalmából, amikor országszerte fejet hajtottak minden településen a tizenhárom aradi vértanú emlékművei előtt. A hősök előtt tisztelegni kívánó kalocsaiak a Negyvennyolcasok terén felállított szoborcsoport (Benedek György műve) előtt gyülekeztek.

A Himnusz hangjai és Hajós Hanna (Kalocsai Kossuth Zsuzsanna Humán és Kereskedelmi Szakközépiskola, Szakiskola 10. B osztály, felkészítő tanár Tamás Dóra) szavalata után Török Ferenc polgármester lépett a mikrofonhoz, hogy megemlékezzen a magyar hadsereg 13 hős katonai vezetőjéről és az első felelős magyar kormány miniszterelnökéről, gróf Batthyány Lajosról, akiket 1849. október 6-án végeztek ki Ferenc József osztrák-magyar császár parancsára.

okt_300

Török Ferenc felidézte a kivégzés előtti órákban született búcsúleveleket, gondolatokat és azt a hatalmas erkölcsi erőt, méltóságot, amellyel ebben a gyötrelmes helyzetben viselkedtek.

– Mind a tizenhárman egy meggyőződésért adták életüket – összegezte az 1848-as forradalom és szabadságharc eszmeiségét, máig ható tanulságait a polgármester. – A magyar szabadságharc hősei, vértanúi mind eszmék, közös értékek mellett tettek tanúbizonyságot életükkel és halálukkal egyaránt. Bebizonyították a mi számunkra is, hogy az értékek fölötte állnak az érdekeknek. Érdekből senki sem lesz vértanú, anyagi javakért, élvezetek kedvéért, sikerért, vagy a hatalomért senki sem halna meg. 1849. október 6-án a tizenhármak véráldozatukkal bebizonyították, hogy ők valódi értékeket képviselnek. Hogy számukra fontos a nemzetünk, a nyelvünk, a kultúránk, fontosak európai keresztény hagyományaink, fontos a család eszménye, a hűség, az igazmondás és a valódi, nemcsak hangoztatott becsület. Számukra ez volt a magyar szabadság. Ezt a szabadságot kell tovább építenünk, ezt kell képviselnünk, ezt a megkezdett utat kell folytatnunk – mondta ünnepi beszédében Török Ferenc.

Az aradi tizenhármak névsora: golyó általi halállal halt meg Lázár Vilmos, gróf Dessewfy Arisztid, Kiss Ernő, Schweidel József. Kötél általi halállal halt meg Pöltenberg Ernő, Török Ignác, Láhner György, Knezich Károly, Nagysándor József, gróf Leiningen-Westerburg Károly, Aulich Lajos, Damjanich János, gróf Vécsey Károly.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás