A Rom Sam fővárosi sikere

2009.07.02 15:50   

 

 

rom_sam_400

 

Immár harmadik alkalommal rendezték meg Budapesten a főváros egyik leghíresebb szórakozó helyén, a Gödör Klubban az Athe Sam Roma Összművészeti Fesztivált, melyre meghívást kapott a kalocsai Rom Sam egyesület is, akik a helyi Cigány Kisebbségi Önkormányzat segítségével készültek fel a kimagasló eseményre. A négynapos rendezvény június 8-tól 14-ig tartott, a tizenkét fős kalocsai különítmény a nyitónapon, pénteken léphetett színpadra. A nagyérdemű egyetlen csoportot tapsolt vissza a pénteki napon, ők pedig a Rom Sam együttes tagjai voltak. Többen is megjegyezték a helyszínen, hogy ilyen látványos és szórakoztató koreográfiát mástól nem lehetett látni, így nem meglepő, hogy alig engedték le a csoportot a színpadról. Pedig olyan nagy csoportok is megjelentek, mint az országos hírű Parno Graszt, a Ternipe vagy a közkedvelt Karaván. A csoportok évente jönnek össze a hagyomány ápolására, az újak, fiatalok bemutatkozására.

A Rom Sam egy teljesen új koreográfiával lépett fel, mely lenyűgözte a közönséget, akik soraiban több nemzet polgárai foglaltak helyet, sőt a kínaiak külön delegációval érkeztek és próbálták elsajátítani az első lépéseket. Felkészítő
„Nani” Sztojka János volt.

 

rom_360
 

 

A legutóbbi sikernek köszönhetően meghívást kaptak a következő Budapesti Fesztiválra, melyet augusztus 12-én rendeznek a Hősök Terén. További felkérés érkezett Hollandiából is, de ide a szűkös anyagi lehetőségek miatt nem valószínű, hogy el tudnak utazni.

A négy nap után összegzést készítettek a szervezők, melyen elhangzott, hogy a kalocsai Rom Sam az ország legjobbjai közé tartozik, és jövőre mindenképpen számítanak a megjelenésükre.

A helyi Cigány Kisebbségi Önkormányzat külön köszönettel tartozik mindazoknak, akik segítették a felkészülést és az ország legnagyobb roma össz-művészeti fesztiválján való részvételt.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás