Barangolás a nagyvilágban

Az emberiség őshazájában

2009.03.12 14:01    |    -e. -c.  

Immár másodszor tértünk vissza Afrikába, az emberiség őshazájába. Az előbbi előadáson Teleki Sámuel nyomdokain haladtunk dr. Gábris Gyula egyetemi tanár expedíciós útján, melyen mostani előadónk, dr. Vojnits András is részt vett zoológusként. A kutató az afrikai nemzeti parkok védelmében igyekezett bemutatni a hatalmas földrészt.

vojnits_andrs_296A kiváló Afrika kutató a Magyar Tudományos Akadémia 1988-as expedíciója óta hat alkalommal járta végig a földrészt, közöttük a közismert nemzeti parkokat. Az afrikai nemzeti parkok többsége a világörökség része, mint a híres Serengeti, a Garamba, a Kilimandzsáró, de a kenyai, csádi, kameruni is. Vojnits professzor az ismét nagyszámú közönség előtt a kontinens földrajzi, éghajlati, növény- és állatvilágának összefüggéseit, vagyis ökológiáját mutatta be az érdeklődőknek. Vetítettképes előadásában kitért a kontinens felszínének kialakulására, a földtani felépítésére, a növény- és állatvilágára, különösképpen az élővilág múltjára és jelenére. Erőteljes hangsúllyal mutatta be a nemzeti parkok jelentőségét, a turisztika hatását az állatvilágra. A védett területek sajnos nem adnak teljes védelmet – hallottuk –, több oknál fogva sem, az állat és növényvilág életterének megóvására. Vojnits professzor előadása, szakmai sokszínűségével együtt, talán Afrika című kötetének elolvasásával adna még inkább elmélyültebb ismereteket arról a hatalmas földrészről, ahova ma a turisták tömegei utaznak, közöttük tehetősebb magyar honfitársaink is, egy-egy szafarira.

A színvonalas előadás, reméljük többekben fölkeltette az érdeklődést világunk e sokszínű kontinense, annak élővilága iránt.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás