Barokk festőművész oltárképei költöztek a Kincstárba

Majdnem elveszett, több száz éves képeket állítottak ki

2013.08.11 06:55    |    gj  

A június 27-én a Kalocsai Érseki Kincstárban megnyílt tárlat biztosan nem jöhetett volna létre egy szabadkai kutató munkássága nélkül, de ha nincs Korhecz-Papp Zsuzsanna, akkor valószínűleg meg sem ismeri a világ azt a bajor egyházi festőművészt, aki a hosszas török hódoltság utáni templomépítések során felhúzott épületekben dolgozott. Stettner Sebestyén keze munkáját nagy mennyiségű oltárkép őrzi – ezekből kaphat ízelítőt mindenki, aki a Kincstárban megnézi a Szabadkát, Szegedet, majd Baját is megjárt vándorkiállítást.

– A Szabadkai Városi Múzeum főrestaurátora, Korhecz-Papp Zsuzsanna kezdett el Stettner Sebestyén, a 18. század első felében alkotó festő és aranyozó művész életművével foglalkozni. A kutatásai alapján nagyon sok oltárképet sikerült beazonosítanunk, akár itt, a Főegyházmegyében is, így azt lehet mondani: a Stettner-életmű határokon átívelő – mondta a kiállítás megnyitón a Korona Fm100-nak Lakatos Adél. A Kincstár vezetője hozzátette: első alkalommal Szabadkán, a Városi Múzeumban láthatta az oltárképeket a közönség, és tulajdonképpen ez az anyag vándorol most Magyarországon. Az első hazai időszaki kiállítás házigazdája Szeged volt, majd Bajára, aztán Kalocsára, a Katona István házba, az Érseki Kincstár épületébe érkezett a tárlat.

– Többek között olyan különlegességek láthatóak itt, mint a szegedi Dömötör-templom monumentális képei. Ez azért is érdekes, mert azt a barokk épületet 1913-ban, a szegedi árvíz után, mivel a lakosok összeadták a pénzt, hogy új templomot építsenek, lebontották, és csak Korhecz-Papp Zsuzsanna kutatásai alapján sikerült beazonosítani a Stettner-képeket – mutatta be a legkalandosabb úton hozzánk került festményeket Lakatos Adél. Nem mintha a többi itt vendégeskedő alkotás ennél sokkal egyszerűbb módon került volna Kalocsára. Az összegyűjtő, és nyugodtan jelentsük ki: „életmű-mentő” szabadkai kutató nélkül valószínűleg a barokk festő munkáinak töredékét sem ismernénk, hiszen többek közt olyan lebontott templomok oltárképeiről van szó, mint az egykori Szabadkai Ferences Templom.

(fotó – www.koronaradio.hu)


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás