Hat kalocsai kiállító is lesz

Bélyegkiállítás és bélyegnap Kalocsán

2012.07.01 22:49    |    -mond  

Az idei HUNFILA nemzetközi bélyegkiállításnak és bélyegnapnak Kalocsa ad otthont július 6. és 8. között a Nagyasszonyunk Katolikus Intézményben. A már az év elején meghirdetett HUNFILA 2012 –– Kalocsa Nemzetközi Bélyegkiállítás és 85. Bélyegnapi ünnepség névre hallgató rendezvényre a környező országok kiállítóit is várják a szervezők. Mivel a rendező Bács-Kiskun megye erős délszláv nemzetiségi kisebbséggel rendelkezik, fontosnak tartották, hogy a szomszédos délszláv országokat is meghívják a rendezvényre. Így Szerbia, Horvátország és Szlovénia is képviselteti magát Kalocsán. Rajtuk kívül nagyszámú és ritkán látott szép anyagok érkeznek majd Ausztriából, Németországból és Romániából is a kiállításra, ami a magyar gyűjtőknek azért is fontos lehet, mert úgynevezett minősítő jellegű lesz.

A kiállítás július 6-án, pénteken déltől már látogatható lesz, 16 órakor lesz a megnyitó. Szombaton ifjúsági napot tartanak, filatélia vetélkedővel, vasárnap pedig ugyanitt rendezik meg a hagyományos Bélyegnapot, majd azt követően a kiállítás eredményhirdetését.

A Magyar Posta két bélyeggel és egy blokkal köszönti a tárlatot. Ezeket pénteken adják majd ki. Mindegyik darab témája Kalocsához kötődik majd és olyan technikai különlegességekkel fognak szolgálni, amelyek a világban egyedülállóak (a hírek szerint paprikaillatú bélyeggel is kirukkolnak).

belyeg_kalocsa2_200A kiállítás ideje alatti három emlékbélyegzés közül az egyik Nicolas Schöffer kalocsai születésű francia szobrászművésznek állít emléket, aki a kinetikus művészet jeles képviselője. Emellett egy kalocsai témájú emlékérmet is kiadnak majd a rendezvény alkalmából, melyre minden gyűjtőt és érdeklődőt szeretettel vár a város.

Kalocsán két bélyeggyűjtő kör létezik, az egyik a Kalocsai Városi Bélyeggyűjtő Kör (MA-BEOSZ 366-os számú), ennek elnöke Romsics Imre, a másik a Honvéd Bélyeggyűjtő Kör (MA-BEOSZ 1498-as számú), ennek Szabó László az elnöke. Vele beszélgettünk a nemzetközi bélyegkiállítás kapcsán.

– Nagy dolognak tartom, hogy a MABEOSZ Bács-Kiskun megyei küldöttgyűlésének elnöke a kalocsai Honvéd Bélyeggyűjtő Kör tagja, gyűjtőtársunk, dr. Kasziba István, neki hatalmas érdemei vannak abban, hogy ez létrejött. Szinte nap mint nap reggeltől estig ment, szervezett, hogy ez a kiállítás létrejöhessen. És ez nagy dolog, ugyanis Kalocsán most van ilyen először. És nagyon pozitív dolog, hogy segítői is akadtak és hogy az önkormányzat is a kezdeményezés mellé állt és támogatja. És mivel ez egy nemzetközi kiállítás, ez tényleg öregbíteni fogja Kalocsa hírnevét – mondta Szabó László. – A mi gyűjtőink közül hatan fogunk kiállítani – a témák szabadon választottak: Gojtán István a Lufthansa első járatait, Tóth Mihályné Kati nagyon szép macskagyűjteményét, bélyegkülönlegességeket, Hlinka Árpád orchideákat, Czajtányi Endre színházakat, én magam egy litográfiai gyűjteményt képeslapokból Szülővárosom Arad néven, dr. Kasziba István pedig a piarista mozgalmat mutatja be, szinte páratlan kalocsai képeslap gyűjteménye van. Hangsúlyozom, nagyon nagy dolog, sok nagyobb város, akár a megyeszékhely megirigyelhetné, hogy ebből a kisvárosból, Kalocsáról hat gyűjtő is van, aki képes gyönyörű, patinás anyagokat kiállítani – és ez a lényeg – mondta lapunknak Szabó László elnök.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás