Benedeki hétvége könyvbemutatóval

2020.09.11 13:40   

Dunaszentbenedek hagyományos falunapi programsorozatát idén nem rendezte meg, helyette azonban családias léptékű, könyvbemutatóval fűszerezett „Benedeki hétvége” címet viselő rendezvénnyel kedveskedett lakosainak.

Az elmúlt hétvégi rendezvényt a Faluházban egy fotókiállítás megnyitásával indították, egyben díjakat is adtak át a képek készítőinek. A júliusban kiírt fotópályázat célja a település bemutatása, melyre 65 pályamunka érkezett, ebből 63 kapott helyet a Faluház falain. Az eredetileg három kategóriában kiírt pályázatra beérkezett anyagot látva a zsűri azonban úgy döntött, egyben kezeli azt, és így is hirdet eredményt. A Dunaszentbenedeki Önkormányzat különdíját Vidók Melinda, a Közönségdíjat Patai Petra érdemelte ki. Az első helyezett Keresztesi Erzsébet lett, aki megkapta a zsűri különdíját is, 2. Molnár Emese, 3. helyezett Patai Petra lett.

– Nem volt egyszerű döntés, de azt hiszem, a képviselő-testület jól döntött, mikor a sok bizonytalanság miatt úgy határozott, hogy a falunapok helyett egy „Benedeki hétvégét” szervez. Többször tárgyaltunk erről, és a vírushelyzet miatti kormányzati elvonások miatt költségvetésünk olyannyira beszűkült, ezen kívül pályázatok sem segítettek bennünket, hogy saját erőből kellett volna a falunapi programok költségét állni, ezt pedig nem tudtuk bevállalni, hiszen a kötelező feladataink ellátása került volna veszélybe. Így egy szerényebb hétvége mellett döntöttünk, benne kevesebb programmal, de egy olyan jelentős eseménnyel közöttük, melyre régóta vártunk, a Dunaszentbenedek című könyv megjelenése alkalmából rendezett könyvbemutatóval – mondta Vargyas Mihály polgármester, aki még azt is elmondta, hogy a könyv összeállításában jelentős segítséget kaptak a jelenleg itt élő, de az elszármazott benedekiektől is.

– Településünk életében nagyon fontos mérföldkő a mai nap, hogy végre kezünkben tarthatjuk a „Dunaszentbendek” című könyvet. Köszönöm Schill Tamásnak, a kötet szerkesztőjének a belefektetett hatalmas munkát, és mindazoknak, akik ezt segítették. Nagyon régi álma volt ez a település korábbi és mostani vezetésének, egy kötetben látjuk Dunaszentbenedek történelmét, múltját, népviseletét, embereket, akik a településen és településért éltek és alkottak, és tartották a lelket Benedekben, hogy fennmaradt, megmaradt, és mi itt élhetünk… – mondta a polgármester, s bejelentette, a könyv egy-egy példányát ajándékként minden dunaszentbenedeki háztartásba eljuttatják.

benedek_450_450
 
 A cikk folytatása a Kalocsai Néplap 2020.09.11-én megjelenő 37.számban a 7. oldalon olvasható.

Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás