Böjte Csaba Kalocsán járt

2014.01.18 00:22    |    borka  

Civil kezdeményezésre a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár szervezésében december 4-én adománygyűjtő akció volt városunkban, a Böjte Csaba vezette Dévai Szent Ferenc Alapítvány javára. Ebből az alkalomból a világszerte ismert ferences-rendi szerzetes is a városunkba látogatott, hogy a munkájáról, az életről, a gyermekekről és a szeretetről szóló gondolatait megossza velünk.

Két program keretében, előbb kora délután a könyvtárban a gyerekeket, majd fél ötkor a színházban a felnőtteket várták, hogy adományaikat átadhassák az erdélyi gyermekeket gondozó, tanító, óvó alapítvány részére.

– Délelőtt elindultunk egy úton, a szeretet ösvényén – foglalta össze Tamás László, a kulturális intézmény igazgatója az első rendezvény eredményeit. – Közel száz középiskolás fiatal, valamint felnőtt volt jelen a könyvtárban. Nagyon tanulságos beszélgetés volt ekkor Bartos Csillával, aki bemutatta a nevelőotthonukat, majd Böjte Csaba testvér adventi üzenetében átadta mindazt a fényt, szeretetet, amellyel ezt a számára szent ügyet kezeli.

A délutáni program előtt sajnos Böjte Csabának el kellett mennie, ez miatt azokat, akik a vele való találkozás reményében (is) érkeztek a színházba, kisebb csalódás érte, ám Tamás László tolmácsolta az alapítványvezető ígéretét, hogy jövőre feltétlenül eljön a városba.

A megjelenteknek előbb Czinege Piroska, az alapítvánnyal történő kapcsolatfelvétel kezdeményezője, egy pár hónappal korábbi adománygyűjtés szervezője számolt be a korábbi sikeres akcióról, annak erdélyi fogadtatásáról, majd Bartos Kornélia Csilla, a nagyváradi Szent Angéla-ház vezetője beszélt életükről, munkájukról, körülményeikről az egybegyűlteknek. Szavaiból megtudtuk, hogy a jelenleg tizenhat gyermeknek otthont adó intézmény mindent – a berendezéstől a működésen át – a nekik juttatott adományoknak köszönhet. „Kérjetek és adatik néktek; keressetek és találtok; zörgessetek és megnyittatik néktek” – idézte többször is Máté evangéliumából a közismert mondatot, és mindannyiszor saját élményeikkel támasztotta alá annak igazát.

A gyermekotthon vezetőjével Kalocsára érkezett három kislány is – Barbara, Márti és Marika –, akik énekekből, versekből álló kis műsorral köszönték meg az adományokat.

bojte_gyujtes_340Bartos Csilla elmondta azt is, hogy az alapítvány 74 otthonban kétezer- hatszáz gyermekről gondoskodik (fennállása óta több mint ötezer gyermeket gondoztak), akiknek 1-2 százaléka árva, a többiek nagyon nehéz körülmények között élő családokból, vagy kényszerűségből külföldön munkát vállaló szülők miatt érkeztek hozzájuk. Még nagyon sok megsegítésre váró gyermek van Erdélyben, ezért munkájuk a jelenlegi gondozottak mellett a lehetőségeik fejlesztésére is kiterjed.

Beszéde végén felolvasta Böjte Csaba nagyon tanulságos, olykor – a mai életünk zűrzavarát, visszásságait érintően – indulatoktól sem mentes, de mindvégig a szeretetről és a felelősségről szóló üzenetét.

Czinege Piroska az akció másnapján elmondta, hogy újra megtelik egy autó az összegyűlt karácsonyi ajándékokkal (csokoládé, játékok, ruha, cipő, írószer, és még sok hasznos adomány), továbbá kapott ígéretet két darab emeletes ágyra is, és Schneider János ismét vállalta mindezek kiszállítását. Ezen felül összegyűlt 260.000 Ft pénzbeli adomány, amely elegendő lesz a nagyváradi nevelőotthon téli tüzelőjére.

– Köszönöm Tamás Lászlónak és a kulturális központ munkatársainak a segítséget és valamennyi kedves kalocsainak és Kalocsa környékén lakónak az adományokat – mondta végezetül Czinege Piroska. – Kívánok mindannyiuknak áldott, békés karácsonyi ünnepeket és boldog új esztendőt.

 

 

Alábbiakban közöljük a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár részére érkezett levelet, amelyben Bartos Csilla elismerését fejezi ki a Dévai Szent Ferenc Alapítvány nevében, a „Jónak lenni jó!” akciónkért.

Kedves Igazgató Úr!

Hálás szeretettel köszönjük a hozzánk való jóságát, kedvességét, szeretetét. Nagyon jól éreztük magunkat – mi felnőttek, és a gyermekek is. Ha tökéletes vendéglátó címet tudnék adni, biztos, hogy Ön és kedves munkatársai kapnák. A kollégiumban is minden a lehető legjobb volt: tisztaság, rend, finom étel és kedves, szeretetteli emberek.

Gyermekeinkkel imádkozunk Önökért és kívánunk áldott ünnepeket!

Szeretettel: Bartos Csilla – nagyváradi Szent Angéla ház”

 


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás