Tatabányáról, Komlóról, Kaposvárról

Sikerre predesztinálva: a kalocsai néptáncos-lét kötelez

2018.07.08 13:33    |    STVN  

A május 13-ra végződő hét utolsó napjait akár pirosbetűs ünneppé is nyilváníthatnánk kalocsai néptáncos berkekben. Ezeken a napokon ugyanis hazánk három különböző pontján ájuldozott neves szakmabéliek ítélő-bizottsága a Bokréta, Kisbokréta és a Bikfic csoportok, valamin táncos párosaink produkciói láttán különböző fesztiválokon és minősítő eseményeken. Ahogy az egyiken el is hangzott: „a kalocsaiaktól ezt várjuk”!

Tatabánya: Bokréta és párosok

Lássuk tehát szépen, sorjában, merre jártak és melyik formációkkal, produkciókkal hengereltek a „mieink”! Május 11-13-ig Tatabányán rendezték meg a Forgórózsa Fesztivált, amelynek szombati néptáncos versenynapján a Kalocsai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola és a Bokréta Népművészeti Egyesület táncosai léptek fel. A jórészt felelős korosztály alkotta Bokréta csoport mellett egyéni és páros produkciókkal indult Lakatos Bence Gábor, Havasi Laura és Molnár Zalán Ferenc, valamint Vácz Virág és Tóth András.

t_bokreta_450
 

Mesterük, a csapatokat férjével, Illés Zoltánnal felkészítő Illésné Koszta Krisztina örömmel jelentette, hogy valamennyien szép eredményt értek el. – A gyerekekkel a „Lóvásár” című koreográfiát újítottuk fel. Mindenki rendkívül jól szerepelt, hangulat, viselet és előadás tekintetében egyaránt. A csoportunk arany minősítést kapott, és elnyerte a fesztivál legjobb hangú csapatának különdíját. Virág és Andris ezüst-, Laura és Zalán arany, Bence pedig a fesztiválin nyújtott kimagasló teljesítményéért kiemelt arany minősítést kapott – jelentette a méltán büszke pedagógus.

t_kisbokreta_450
 

Komló: Kisbokréta

A kalocsaiak országos sikerszériájának azonban ez csak egy szelete! Dudás Szilvia tanárnő is útra kelt két csoporttal, időrendi sorrendben először Komlót, majd Kaposvárt célozva meg, előbbit a Kisbokréta, utóbbit a Bikfic nevet viselő csoportokkal. – Komlón a Baranyai Néptánctalálkozón hegyközi koreográfiát mutattak be a gyerekek, amelyet Illés Zoltán készített. Nagyon jól sikerült a fellépés, ahol a próbákon nyújtott teljesítményt messze túlszárnyalták a gyerekek. A produkció maga a medvetáncoltatásra épül, így jó pár olyan vicces jelenet akad benne, amit nagyon jól elő tudnak adni és szeretnek is a gyerekek. Ezen a fesztiválon nem arany, ezüst és bronz fokozatokat oszt a zsűri, hanem az adott csoportok legkiemelkedőbb erősségét jutalmazza oklevéllel. Mi a kiemelkedő színpadi produkcióért járó elismeréssel térhettünk haza – meséli Dudás Szilvia.

t_bikfic_450
 

Kaposvár: Bikfic

Másnap a Liszt AMI néptánctanára már Kaposvárott volt, a nagylétszámú és vegyes adottságokkal rendelkező Bikfic csoporttal. Itt a Somogy Megyei Gyermek és Ifjúsági Régiós Néptáncfesztiválon mutattak be rábaközi műsort a zömében második-harmadik osztályos gyerekek. – Nagy sikert aratott Illés Zoltán koreográfiája, sok-sok dicséretet zsebelhettek be a gyerekek, mondván, jó hangulatot teremtettek a színpadon, amit a zsűri a kalocsaiaktól el is vár. Ők ugyanis mindig hozzák a színvonalat úgy viseletben, mint koreográfiában és táncban – idézte az ítészek szavait Dudás Szilvia. Az elismerő gondolatok pedig ezüst oklevélben öltöttek testet a fiatalok számára, amit szintén büszkén jelentett a tanárnő.



Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás