Sikeres volt a Liszt AMI koncertje a Zene Világnapján

A zene, mint világnyelv

2011.10.16 23:27    |    Gábor Erika  

Világnapokban gazdag hétvégén vagyunk túl. Az Idősek Világnapja mellett a zenéét is október elsején ünnepeljük, koncertekkel, előadásokkal, olykor utcazenéléssel népszerűsítjük ezt a világnyelvet, amely szótár nélkül tud szólni minden ember szívéhez.

A Liszt Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény idén is, mint minden évben koncertet adott ebből, és még egy alkalomból, amelyről Fehérvári István igazgató beszélt köszöntőjében:

 

zene_vilag_liszt_ami_480

 

– A zene világnapjára összeállított műsorunkban minden évben annak, azoknak a szerzőknek a műveit adjuk elő, akiknek valamilyen jubileuma van. Idén az egész országban Liszt Ferenc magyar zeneszerző születésének 200. évfordulója alkalmából emlékezünk a halhatatlan komponistára és zongoraművészre, aki több alkalommal is járt és koncertezett Kalocsán Haynald Lajos érsek-bíboros vendégeként.

Az esten Haskóné Apagyi Judit zongoratanár konferált, aki a tőle már megszokott sokoldalú és érdekes információkkal egészítette ki az elhangzott művekről és Liszt Ferencről alkotott ismereteinket. Még arra is fény derült, talán a nagy magyar komponista „találta fel” a lakókocsit, mivel róla tudjuk először, hogy utazásaihoz barátok fogadására és zongorázásra (!) is alkalmas járművet készíttetett.

A műsor Liszt Ferenc ismert és kevésbé ismert műveiből tevődött össze. Egy weimari népdallal, a „Május újulása” cíművel kezdődött, melyet a vonós tanszak tanárai és növendékei: Csicsák Lászlóné, Somorai Anna, Kiss Boglárka, Romsics Erzsébet, Hangya Petra, Jánosity Mária és Bajzák Emma adtak elő. Az est többi számában többször zendült fel zongoradarab – Iván Adrienn, Filus Mónika, Vizi Melinda, Haskóné Apagyi Judit, Felnagyné Geri Emese és vendégként Dombiné Kemény Erzsébet előadásában –, fuvolaszó is csendült (Betlenné Dajkó Ágnes), eufóniumon játszott Haskó Gergely, és gyönyörködhettünk Kerekesné Geri Zsuzsanna gyönyörű énekében is.

Bár mindegyik zeneszám igényesen kimunkált, és szívvel-lélekkel előadott volt, engedtessék meg e sorok írójának, hogy hangot adjon elragadtatásának a Szerelmi álmok csellóra – Borbély Lászlóné – átdolgozott interpretálása, és a fináléban elhangzó XV. Magyar rapszódia előtt (mint tudjuk, ez a Rákóczi indulóként ismert darab), melyet Dombiné Kemény Erzsébet és Vizi Melinda játszott.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás