A tapasztalatok beépítése mellett folytatódik a program

Családi Nap a Viski Károly Múzeumban

2013.06.07 11:32    |    G.E.  

Mint arról már korábban is hírt adtunk, pályázati támogatásból négy alkalommal „Családi Nap”-ot rendeznek a Viski Károly Múzeumban, amelyeken az érdeklődők közelebbről is megismerkedhetnek az intézmény rendkívül értékes ásványtárával. Május 12-én volt a második program, amelybe a szakemberek már beépítették az első nap tapasztalatait is.

viski_csaladi1_300A részt vevő családok felnőtt tagjai Tóth Mike életét és munkásságát ismerhették meg részletesen – és mélyíthették el az ismereteket egy memóriajáték segítségével –, közben a gyermekek digitális tér- és időutazáson vehettek részt, találkoztak a Kalocsai Sárköz élővilágával, őslénynyomatokat és kagylóékszereket készítettek közösen, majd az ebédre tálalt „kőleves” után a „Hátizsákkal a föld alá” című programban barangolhattak az ásványok között.

– Az élettelen környezet mellett felidézzük a körülöttünk lévő élővilágot is – mondta Kustár Rozália régész, aki kazalnyi vadvirággal érkezett a foglalkozásra. viski_csaladi2_213– A TÁMOP pályázatnak köszönhetően létesül egy tíz demonstrációs táblából álló tanösvény is a környék állat- és növényvilágáról, és a homokmégyi helyszínre kerülő táblák mellett van egy, a múzeumpedagógiai foglalkozásokon is remekül használható molinó, amelyet meg lehet tölteni aktuális tartalommal, a mai napon éppen a virágokkal. Van egy húszperces dia-show is (Oroszi Zoltán természetfotós jóvoltából), és elkezdtünk az első foglalkozáson egy tapétára minden gyermekkel a saját kezéből alkotott fát lerajzoltatni – ezt most is folytattuk, különböző játékos kérdezz-felelek elemek beiktatása mellett. Az a célunk, hogy mindenkiben ébredjen fel az igény a környezete megismerése iránt!

– A virágok akkora sikert arattak, hogy végül koszorúkat kötöttek belőle, és minden kislány hordta is egész nap – egészítette ki Romsics Imre múzeumigazgató, aki maga is kétféle foglalkozást vezetett a Családi Napon. – A koszorúk mellett a maguk készítette kagylóékszerek is rajtuk csilingeltek. Ezeket, valamint „a földalatti” barangolás során kapott ásványokat el is vihették emlékbe.

Milyen tapasztalatokat gyűjtöttek a két alkalom után a rendezvénysorozattal kapcsolatban? – kérdeztem Romsics Imre múzeumigazgatót.

– Bár első alkalommal többen jöttek el a programra – foglalta össze az intézményvezető a nap tanulságait –, azért nem vagyok elégedetlen, mert a reggeli alacsonyabb létszám után a később ébredők még csatlakoztak hozzánk: a kőlevest már körülbelül negyvenen ettük meg. Most a kisebb gyerekek voltak többségben, ezért rugalmasan alkalmazkodtunk a helyzethez. Az első alkalommal azt láthattuk, hogyan működik az általunk felépített rendszer, másodszorra már finomítottunk rajta a tapasztalatok alapján. Az ismeretterjesztéshez készült számítógépes program külön elem volt először a foglalkozások között, most meghagytuk az önálló keresés lehetőségét, mert inkább arra való, mint csoportfoglalkozásra. Az is az első nap tanulsága volt, hogy a kagylóékszer készítés mellett azok számára, akik előbb elkészültek az alkotásaikkal, ismeretterjesztő filmet vetítettünk az ásványtárban. Közben főtt a kőleves, az illata belengte az egész múzeumot, de hogy mindenki értse, miért az lesz az ebéd, hát megismerhették az alapul szolgáló mesét is. Múltkor nem ért ide időben, de most mindenki megkóstolhatta folyékony formában a borostyánt: fenyőszörpöt kóstoltunk az ebédhez. Ez Erdélyben készül fenyőmegújuláskor, vagyis kora tavasszal. Az ágak végén megjelenő hajtásokból és cukorból készült szirup, nagyon különleges ízű és gyógyhatású is, például köhögésre.

A bejáratnál különböző ásványokból készült tárgyakat is láttam.

– Valóban, már az első alkalommal ránk pirítottak a gyerekek, hogy szeretnének a kőzetekből vásárolni is. Utánanéztem hát, hogyan lehetne ezt megoldani, és mostanra meg is érkeztek a csiszolt kövek, illetve a belőlük készült állatfigurák. Ezeket nemcsak most, hanem ettől kezdve folyamatosan meg lehet nálunk vásárolni. Vannak gyűrűk, karkötők, és cápafog-fosszíliák is a készletben. Ebéd után óriási érdeklődéssel és lelkesedéssel vettek részt a képzeletbeli földtörténeti kiránduláson, és bízom abban, hogy az emlékül kapott ásványok mellett a látott-hallott ismeretek is tartósak maradnak a résztvevőkben.

A Családi Nap rendezvényein közreműködött a Viski Károly Múzeum összes munkatársa, a foglalkozásokat Romsics Imre, Kustár Rozália, Fekete Róbert és Tóth Lászlóné vezették.

A rendezvénysorozat legközelebb szeptember 22-én lesz a Viski Károly Múzeumban, ahol ugyanezek a foglalkozások lesznek az akkori Családi Napon.

 


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás