Dargay Lajos az Alkotók Köre vendége

Alkotásaival a fény, a tér, az anyag titkait kutatja

2014.10.17 12:24    |    Gábor Erika  

A Kalocsai Alkotók Köre című programsorozat 41. előadójaként köszöntötte Tamás László igazgató a városi könyvtárban Dargay Lajos szobrászművészt. A magyarországi kinetikus-kibernetikus képzőművészet megalapozója – aki Nicolas Schöffer tanítványa, munkatársa is volt Párizsban – 1983 óta él Kalocsán, nagy érdemei vannak a Schöffer Gyűjtemény létrehozásában, melynek igazgatója volt nyugdíjba vonulásáig.

Dargay Lajos (a jelenleg horvátországi) Pélmonostoron született 1942-ben, mint fanyarul megjegyezte, nem a legjobbkor, mert 1944-ben a szerbek elkezdték üldözni a magyarokat. Az egri Tanárképző Főiskolán szerzett rajztanári diplomát, 1991-től a Pollock-Krasner Alapítvány (New York) ösztöndíjasaként az USA-ban tanult. Dél-Franciaországban is tevékenykedett. Kalocsára Egerből érkezett, ahol tanárként dolgozott. dargay_1_300Városunkban a Nicolas Schöffer életmű gondozása mellett sokáig művészeti szemináriumokat is szervezett. Több egyéni és csoportos kiállítása volt az országban, ezenkívül Párizsban, Milánóban, Kichheim unter Teckben. Az Art Portál internetes lexikon így jellemzi művészetét:
„Műveit szakmai-műszaki alaposság, pontos kivitelezés jellemzi. A mozgásra, a fényre és a tiszta konstrukcióra épülő kompozícióinak legfontosabb jellemzője a megszerkesztett rend és a művek virtuális terének kiterjesztése. Szobrászi tevékenysége mellett grafikai műveket is alkot.”

Könyvtárbeli bemutatkozásán életéről kevesebbet, műveiről többet beszélt – utóbbiakat fotókon is megmutatta a közönségnek. Megemlítette, hogy több jelentős, képzőművészettel foglalkozó szervezet tagja (például Művészeti Alap, Magyar Alkotók Egyesülete, Magyar Szobrász Társaság), és a Képző- és Iparművészeti Lektorátus is foglalkoztatja lektorként – ezt kevesen tudhatják róla, feltehetően ezért nem kérték fel Kalocsán egyszer sem véleményalkotásra…

dargay_2_300Dargay Lajos a szobrászat küldetéséről és eszköztáráról tartott rövid összefoglaló után felvonultatta alkotásait – az időrendben bemutatott művek alapján képet alkothattunk az általa bejárt útról, alkotóművészete különböző stációiról, művészi hitvallásáról. Ez utóbbit minden kiállításán elhelyezi a térben:
„A művész fogalmakra redukál vagy fogalmakat alkot és formát teremt hozzá. A nem művész kölcsönöz fogalmakat és a természetet másolja hozzá. *** Az elméleti fizika, a matematika, az absztrakt természettudomány eszméi, amelyek fontosak. Úgy hiszem, a jövő művészete tudományos meggyőződésünk formává válása lesz.”

Dargay Lajos a tudomány és a technika által feltett kérdésekre válaszol a művészet eszközeivel, az építészet, csillagászat, fizika a „múzsái”, és alkotásaival a fény, a tér, az anyag titkait, mélységek és távolságok viszonyát kutatja, adja át, mint gondolatébresztőket, az instant feleletek kedvelőinek…

Az első hazai fényszobor megalkotása az ő nevéhez fűződik – Egerben állították fel 33 éve, de sajnos később (karbantartás helyett) inkább elbontották. Kicsi a világ…

Kalocsai műtermében is látható kibernetikus szobor – az alkotás reagál a fény- és hangjelenségekre, különleges és nagyon szép.

A művész kissé keserűen jegyezte meg, hogy bár életműve a művészettörténet tankönyvekben szerepel, mint tananyag, a helybeli iskolák és rajztanárok valahogy nem értek még el a műterméig. Kiállítások rendezésével sem kényeztette el városunk, 70. születésnapján Egerben volt tárlata „Távolságok” címmel. Ugyanitt kapta meg a „Heves Megyei Prima Díjat” 2012-ben.

 


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás