A Don kanyarban elesettek üzenete

2015.01.16 11:16    |    G.E.  

A magyar hadsereg és az ország történelmének is egyik leggyászosabb fejezete a 2. magyar hadsereg katasztrófája: a gyalázatosan rosszul felszerelt, lehetetlen feladattal megbízott 220.000 ember 1943 januárjában vívta reménytelen harcát a szovjet hadsereggel, és a mínusz negyven fokos hőmérséklettel támadó orosz téllel szemben. Az „eredmény”: 120.000 halott, több tízezer sebesült és eltűnt katona, pár ezer hazatérő – a háború vágóhídjára hajtott emberek, akiket a hazai hadvezetés és a szövetséges német hadsereg is rútul cserbenhagyott.

 

don_450

 

Január 11-én délelőtt előbb az eperföldi Szent Imre Plébánia templomban tartott szentmisével, majd koszorúzással egybekötött megemlékezéssel tisztelgett Kalocsa a hősök és áldozatok emléke előtt.

Az ünnepség a Himnusszal kezdődött, majd az Eperföldi Általános Iskola nyolcadikos tanulója, Dóra Krisztián szavalta el Ady Endre: Imádság háború után című versét. (Felkészítő tanára Szvétek Klára volt.) Ünnepi beszédet mondott dr. Magóné Tóth Gyöngyi, aki felidézte a 2. magyar hadsereg tragédiájának előzményeit, okait, eseményeit és következményeit. A szikár tények, a döbbenetes adatok összefoglalása mélyen megrendítette a hallgatóságot, mert kézzel foghatóvá, érzékelhetővé tette ezt a szörnyű tragédiát.

Dr. Magóné Bujdosó Ágnes: Don-kanyar című verséből vett idézettel zárta szavait:

Az egyesülés – hatalom./ Széthúzás ügyes alkalom/ idegen kézért esdeni./ Ma országot kell menteni!/ Űzd el, ki megoszt, szétzavar!/ Bús vége, lásd, a Don-kanyar./ Hajnalodik. Reményem ég/ s hitem biztat: tanulni még/ nem késő. Ezt a nemzetet/ múltra építve menti meg/ a nép, mely él, s jövőt akar!/ Mementó maradsz, Don-kanyar!”

Az ünnepség az emlékmű megszentelésével folytatódott: Halasi László evangélikus lelkész méltatta az elesettek hősiességét, és hangsúlyozta: a Don-kanyar hősei az ember számára láthatatlanul, de együtt vannak a halálba hajtott német, orosz katonákkal, és azt üzenik a ma emberének: áldozatuk akkor nem volt hiábavaló, ha megértjük, hogy csak együtt, összefogva, egymásra figyelve, szeretettel valósíthatjuk meg céljainkat, óvhatjuk meg és fejleszthetjük hazánkat.

 

don2_300

 

Benedek György szobrászművész II. világháborús emlékművénél koszorút helyezett el Kalocsa Város Önkormányzata, a fegyveres erők aktív és nyugalmazott testületeinek képviselői, pártok és civil szervezetek, valamint mécses elhelyezésével tisztelegtek a II. világháborúban hozzátartozóikat elveszített kalocsaiak.

(Az ünnepségen közreműködött a hódmezővásárhelyi Bocskai István Lövészdandár Helyőrségi Zenekara. Díszőrséget biztosított a Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Kecskemétről.)

 


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás