Mesterségek, kézművesek

A mézeskalács-készítés rejtelmei

2011.12.18 17:59    |    Sz.I.  

A mesterségek-kézművesek kiállítás sorozat VI. bemutatkozójának megnyitója múlt hét szerdán volt, már megszokottan a Dózsa György Szakközépiskola Martinovics utcai aulájában, amit a könyvtárban mézeskalács készítés követett.

A kiállítás nyitányaként Szombati Edina magánénekes a Kormorán: Szeretet az egyetlen című dalát adta elő, méltóan a kiállítás hangulatához. Megnyitóbeszédet Pappné Kollár Edit mondott, aki beszélt a mézeskalács-készítő mesterség eredetéről, miszerint megtudtuk, hogy az első mézeskalácsos-céh 1619-ben alakult Pozsonyban, de 1713-ból ismert a debreceni mézeskalácsosok céhe is. Legfőbb alapanyaga a méz, mely az egyetlen édesítőszer volt a nádcukor és répacukor modern kori elterjedéséig. Ezért megbecsülése is nagy, s csak ünnepi alkalmakkor készítettek belőle süteményt. A mézeskalács változatos alakjával és díszítésével sokféle jelképet jelenít meg. Dallos Zsoltné Arnold Edit ezt a kihaló félben lévő mesterséget tartja életben, s hozza közelebb hozzánk. Elmondta, hogy gyermekkorában szülei mézeskalács kereskedéssel foglalkoztak, s talán onnan indult a kötődés a mézeskalácshoz.

mezes_dallos_200A nyolcvanas évek közepén a mohácsi mézeskalácsos műhelyében ismerkedett meg a mézeskalács készítés titkaival, de sokáig csak saját kedvtelésére készítette. Aztán folyamatosan, a saját tapasztalataiból fejlesztette ki tudását. 2005-ben gondolt először arra, hogy ez a megélhetését is jelentheti, így 2007-ben párjával elvégezték a mézeskalács készítő OKJ-s képzést, majd saját vállalkozásba kezdtek. Azóta vannak jelen művészi termékeikkel, amelyeket bármilyen alkalomra, egyedi elképzelésre is elkészítenek. Edit munkáit a Hagyományok Házában már többször zsűriztette, ahol az eredetiséget és a kivitelezés minőségét is értékelték, s számos kiváló minősítést kapott.

Manapság leginkább a karácsonyhoz illeszkedik ez a finom illatos mézes sütemény, melynek készítését a megnyitó után minden ott lévő kipróbálhatta.

A hangulathoz illeszkedően a könyvtárban először Katona Ferenc igazgatóhelyettes meggyújtotta a második adventi gyertyát, s szép gondolatokkal beszélt lényegéről. A mézeskalács illata a két égő gyertya fényével együtt egyszerűen varázslatos volt, s kézzel fogatóan is megkezdődött a kis csodák készítése. A gyerekek először ugyan féltek a tésztától, vagy a nyújtófától(?), de aztán már szaporán gyűltek a figurák és sülés után díszítették azokat. Mindenki boldogan nyomta a habzsákot, hogy kifejezést adjon saját fantáziájának. Megízlelték benne az örömöt, boldogság ült az arcokra, s talán a gyertya fénye mellett az a bizonyos belső láng is éledezett, így karácsony közeledtével.

E napi rendezvénynek még egy fontos eseménye volt, ugyanis ez alkalomból adták át a november közepén, a nyílt napok rendezvényein belüli városismereti vetélkedő győzteseinek jutalmát, ahol első helyezett lett a 11/F és 1/11/J. osztályosok csapata, második helyezett a 9/K és 12/F osztályosok csapata és harmadik a 10/i osztályosok csapata.

Az élménybeszámoló megírása is része volt a megmérettetésnek, a legjobbat alább most közzé tesszük.

Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás