Sikeres volt a XVII. Duna menti Folklórfesztivál – Uszód

Gazdag program a „gubbantós napon”

2009.07.24 12:28   

Amiként a becenevek általában, a Duna menti Folklórfesztivál uszódi „vendégszereplése” is pillanatok alatt elnyerte a Gubbantós Nap nevet, a helybéliek híres táncáról. Az események aztán bizonyították, nagy ötlet volt a rendezők részéről, hogy a fesztivál csoportjai Uszódra és Ordasra is elvitték a fesztivál hangulatát, megmutatva, hogy a néptánc valódi gyökerei hol erednek valójában.

 

 

uszod_hkud_500

 

Uszódon a romániai Erdélyből érkezett magyarlapádi, a horvátországi Eszékről (Osijekről) jött együttesek mellett a Kecskeméti Néptáncegyüttes, a kalocsai Piros Rózsa együttes, a kalocsai Liszt Ferenc AMI csoportja, a Fácánkerti Nép-táncegyüttes, a sárpilisi Gerlicemadár Néptánc-együttes, valamint a helybéliek gyermek és asszonycsoportja lépett a szép számú, igen hálás közönség elé.

Az uszódi fesztiválesemények fénypontja tulajdonképpen egy valódi keresztelő volt a helyi református templomban, ahol a vendégcsoportok és a helybéliek is népviseletbe öltözve vettek részt Megyeri István és neje, Kiss Sára gyermekének, Megyeri-Kiss Annának a keresztelőjén, melyen P. Szabó Barnabás helyi református lelkipásztor szolgált. Annának és szüleinek a Néplap is szeretettel gratulál!

uszod_keresztelo_500

 

 

Bedi Gyula polgármester köszöntőjében elismeréssel szólt a társrendező önkormányzatok, Kalocsa, Szekszárd, Alsónyék, Bogyiszló, Madocsa, Nagymányok, Ordas és Sióagárd munkájáról, valamint az érintett megyék közművelődési intézeteinek, a kalocsai művelődési ház dolgozóinak munkájáról. Külön köszönetet mondott Uszód polgárainak is áldozatkész munkájukért.

Kiemelte P. Szabó Barnabás lelkipásztor, az uszódi nyugdíjas klub tagjai, a Polgárőr Egyesület, az önkormányzat állandó és ideiglenes dolgozói, az önkéntes segítők és csoportkísérők, a képviselő-testület tagjai, a helybéli értékeket bemutató Szabó Mátyásné, Kun Gáborné, Borsos Jánosné, Horváth Gáborné, Borka Jánosné, Ruman János és csapata, Rausch Réka, Halász Lászlóné, Filus Angelika, Südi István és Nyaka Attila munkáját, valamint köszönetet mondott Megyeri Istvánnak, Kiss Sárának és a nap főszereplőjének (bár ő még nem tud róla), a megkeresztelt Megyeri-Kiss Annának.

Uszódnak nem kell sokat várni a következő jeles alkalomra, hiszen augusztus 15-én kerül sor az uszódi Gubbantós Találkozó rendezvényeire, amelyre szeretettel várnak mindenkit.

Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás