Projektnyitó a könyvtárban

Készül a Duna-menti Közös Könyvtári Katalógus

2010.07.23 22:47   

A hetekben tartották a kalocsai Tomori Pál Városi és Főiskolai Könyvtár épületében annak a nagy-volumenű Európai Uniós forrásból finanszírozott könyvtárfejlesztési projektnek a nyitórendezvényét, melyben nyolc helyi és környékbeli könyvtár érintett. A Társadalmi Megújulás Operatív Program keretéből nyert pályázati összegből 2012-ig elkészül a Duna-menti Közös Könyvtári Katalógus – tudtuk meg Asbóth Miklóstól, a kalocsai intézmény igazgatójától.

– Ez a pályázat egy korábbinak, nevezetesen a Társadalmi Infrastruktúra Megújulási Programnak a folytatása, mely a könyvtár számítógépes parkjának a fejlesztésére irányult. A jelenlegi TÁMOP pályázat a könyvtári szolgáltatás színvonalának az emelését célozza meg.

A konzorcium tagjai között szerepel a rendezvénynek otthont adó intézmény, illetőleg a Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium könyvtárrendszere, csakúgy mint a Kossuth Zsuzsanna Humán és Kereskedelmi Szakközépiskola, Szakiskola, a Nagyasszonyunk Katolikus Intézmény, a Szent István Gimnázium, a Duna-menti Közoktatási Társulás Óvodája, Általános és Művészeti Iskolájának dunapataji tagintézménye, a hartai Ráday Pál Általános Művelődési Központja, valamint a solti Vécsey Károly Művelődési Ház és Könyvtár.

Mind a nyolcan arra szövetkeztünk, – folytatja Asbóth Miklós –, hogy egy közös, interneten elérhető könyvtári katalógust építünk ki 2012 februárjának végéig; erre nyertünk több mint 57 millió forintot. Ebbe belefér az intézmények számára egy integrált könyvtári program beszerzése, melyre felkerülnek az egyes állományok bibliográfiai adatai, továbbá minden konzorciumi kedvezményezett kap egy önálló honlapot, melyen elérhető lesz ez a katalógus, továbbá elkészül egy közös web-oldal is, melyen egyszerre lehet majd elérni a nyolc intézmény katalógusát. Ez a rendszer rendkívül felhasználóbarát és praktikus, mind a kölcsönzők, mind a könyvtárosok számára. Hiszen ha valaki szeretne kikölcsönözni egy könyvet, melyet még nem vittek vissza, interneten lefoglalhatja, és a rendelkezésre álló legolcsóbb módon a könyvtáros értesíti az érdeklődőt, amint a kívánt könyv elérhetővé válik – ismertette a szisztéma működését a Néplappal Asbóth Miklós.

A program már május elején beindult, azóta folyamatosan dolgoznak a közreműködő intézményekben: folyik többek között az adatrögzítés, mely az elnyert összegből mintegy 30 milliós költséggel valósul meg.

A projektnyitó ünnepség Török Gusztáv Andor kalocsai polgármester köszöntőjével kezdődött, aki bemutatta az önkormányzat és a városi könyvtár közös munkáját az elmúlt esztendők tükrében. Ezt követően Ram-háb Mária megyei könyvtárigazgató, főtanácsos beszélt a Bács-Kiskun megyei könyvtárak Európai Unió által finanszírozott korszerűsítési folyamatairól, majd a „Tudásdepó Expressz” – A könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében című projektet ismertette Asbóth Miklós.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás