Bátya

Az első Horvát Est

2013.10.23 22:57    |    Fegyvári Vanda  

A több mint kétszáz résztvevő bizonyította, hogy érdemes volt az első Horvát Est megszervezésébe időt, energiát fektetni a Vodenica Horvát Nemzetiségi – Kulturális Egyesületnek A nagy sikerű rendezvénynek Bátyán a Faluház adott otthont szeptember 21-én, szombaton.

 

elso_horvat_est_440
 

 

– Első alkalommal rendeztük meg a Horvát Estet, a Vodenica egyesület megalakulásának ötödik évfordulója alkalmából. A közel másfél órás gálaműsor – persze utána a bál is – nagyon jól sikerült – mondta Markó Gábor, a Vodenica egyesület elnöke, az est főszervezője. – A műsor első fellépője a szalántai Marica Kulturális Egyesület volt, akik fő feladatuknak tekintik a helyi, főleg bosnyák–horvát népi kultúra életben tartását, a hagyományok ápolását. Műsorukban az ifjúsági csoport baranyai bosnyák táncot, a felnőtt csoport mohácsi sokác táncot mutatott be. Utánuk a Vodenica csoporttól bunyevác táncot láthattunk, őket követte a színpadon a bajai Bunjevačka Zlatna Grana Kulturális Egyesület. Ők szívügyüknek tekintik a bunyevác kisebbség kultúrájának, táncainak megőrzését és bemutatását, de szívesen adják elő más nemzetiségek táncait is. Az esten a Néma kóló című koreográfiájukat mutatták be, melynek különlegessége az, hogy a zenei aláfestés helyett csak csörgők hangjára járták a táncukat – folytatta Gábor.

A Néma kóló rendkívüli élményt nyújtott, nem csak táncában, hanem a táncosok viseletében is egyedi volt. A bajaiak különleges előadásához két bátyai táncos is csatlakozott: Kerekes Márta és Markó Gábor.

– A kulturális programok után következett a vacsora, majd a bál, ahol a talpalávalót a közkedvelt dusnoki zenekar, a Zabavna Industrija húzta. A fellépők az est hátralévő részében együtt ropták a parketten a közönséggel. Nagy öröm volt látni, hogy ennyi érdeklődő jött el az első Horvát Estünkre. Ezúton köszönet mindenkinek, aki hozzájárult az esemény létrejöttéhez! – zárta gondolatait Markó Gábor, aki végezetül elmondta azt is, hogy hagyományteremtő szándékkal szervezték az első Horvát Estet, és a nagy érdeklődés is azt bizonyítja, hogy az ötlet fogadóközönségre talált, így folytatás következik jövőre!

Az idei évben ezzel nincs vége a programoknak Bátyán, október 5-én délután szüreti felvonulás lesz a falu utcáin, a nap megkoronázásaként szüreti bállal zárják a napot. A szervezők sok szeretettel várják az érdeklődőket!


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás