Hazaértek diákjaink az erdélyi tanulmányi útról

2014.08.13 21:17   

Negyvenhat, a Kertvárosi Általános Iskolában tanuló diák ismerkedhetett meg Erdély szépségeivel, történelmével, illetve Kalocsa erdélyi testvértelepülésének Székelykeresztúrnak a lakóival július második hetében, a kalocsai önkormányzat jóvoltából. Az idei első kiránduló társaság az évek alatt jól bevált útvonalat követte, így az első napot Székelykeresztúron töltötték.

Július 6-án indultak, aztán a hét során bejárták Erdély neves történelmi és irodalmi személyekhez köthető helyszíneit, azt a programot, amit minden eddigi csoporttal. Jártak egyebek mellett a Székely-kapu Múzeumban, illetve Orbán Balázs síremlékénél. Megemlékezésre egyébként másutt is sort kerítettek. Farkaslakán megkoszorúzták Tamási Áron sírját, de útba ejtették a parajdi sóbányát, Szovátán a Medve-tavat, aztán másnap a Bucsin tetőn át a Gyilkos-tóhoz mentek, majd megnézték a Békás-szorost, a csíksomlyói Mária kegytemplomot, illetve a Segesvári csatatér helyszínét, és sok más nevezetes hely mellett a Fogarasi havasokat is, ahol hógolyózni is tudtak a gyerekek. Az utolsó napot teljes egészében a testvérvárosban, Székelykeresztúron töltötték, ahol a Petőfi-emlékhelyek meglátogatása volt a délelőtti program, délután focimeccset „vívtak” az ottani gyerekekkel, majd Rugonfalván táncházi programmal zárták a heti programot.

erdely2_500

 

– Elmondható, hogy egy tartalmas és nagyon intenzív tanulmányúton vettek részt a kalocsai diákok, melynek minden egyes napján tanultak valamit – tudtuk meg Turi Tibor képviselőtől, aki a csoportot vezette. Ő még hozzátette: – Láttunk és megtapasztaltunk sok csodálatos természeti erőforrást, s élveztük a tiszta levegő mellett a gyönyörű Erdély szépségeit. Azt gondolom, ezek után mindenki visszavágyik legalább még egyszer Erdélybe… Ami a legfontosabb hozadéka az útnak, hogy megismerték egymást a gyerekek, barátságok köttettek. Kedvezők a visszajelzések a szülők részéről is, egyik diák pedig azt mondta, hogy több információt kapott itt egy nap, mint otthon egy hét alatt.

 

erdely3_450

 

A kirándulások sora egyébként nem ér véget a júliusival. Ősszel, szeptember elsején újabb három busz indul majd útnak. Akkor már egy, az Emberi Erőforrások Minisztériumán keresztül elnyert pályázati forrás is segíti az út megvalósulását.

Az őszi útra a katolikus, a belvárosi és az eperföldi iskola 112 diákját viszik el.

(Forrás: kalocsa.hu)


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás