XV. Ordasi Falunapok

Az emlékek melege kitart a következő nyárig

2012.09.18 21:01    |    -mond  

Tartalmas volt a nyár, szinte minden hétvégére jutott valami program Ordason. Az utolsó augusztusi hétvégén pedig erre egy sokszínű programsorozattal tették fel a koronát: a tizenötödik ízben megrendezett falunapokkal. Mint lenni szokott, a péntek a bevezetés, a ráhangolódás: miután felállították a sátrakat, a segítőknek Jakab Robi egy olyan bográcsos babgulyást főzött, hogy mind a tíz ujjukat megnyalták, utána pedig jött a mennyei kalács Szuhainé Csilla és segítői jóvoltából.

 

Délután a gyerekek színes történeteket rajzoltak az aszfaltra, este pedig hat csapat mérkőzött a kispályás falukupán.

Míg a hold a focistákkal tért nyugovóra, a felkelő nap már a Duna-parton érte a horgászverseny résztvevőit. Sietniük is kellett a nagy zsákmány megszákolására, mert délelőtt tíz órakor a faluközpontban az eredményhirdetés után megkezdődött a hivatalos megnyitó és a műsor.

Szabó Zsolt ünnepi köszöntőjében visszatekintett az elmúlt tizenöt év falunapjaira, megköszönte az abban résztvevők munkáját.

 

ordas4_480

 

Majd jöttek sorban a délelőtti programok, az óvodások, iskolások műsora, színjátszók előadása, az Ordasi Nyugdíjas Klub műsora, a Géderlaki Katolikus Egyház Férfikórusának előadása, valamint a Géderlaki Hagyományőrző Kulturális Egyesület tánccsoportjának fergeteges népi tánc műsora.

Közben átadták a jubileumi falunap alkalmából kiírt logópályázat győzetésnek, Rácz Gábornak, valamint a többi résztvevőnek az ajándékokat. És még egy megható esemény is történt a műsorok közben: intézmények, civil szervezetek, magánszemélyek köszöntötték a polgármestert a jubileum alkalmából, és köszönték meg hosszú időn át végzett közösségépítő és -összetartó munkáját.

Még ebéd előtt került sor a faluházban az idei alkotótábor anyagából rendezett kiállítás megnyitására, mely eseményt mindig nagy érdeklődés kísér. Most is megtelt a terem érdeklődőkkel, akik először Szuhai Csilla és P. Szabó Ráchel fuvola- és zongorajátékát élvezhették. Zsigmond Enikő, a kiállítás rendezője megnyitójában arról beszélt, hogy állandóan rohanunk, sietünk valahova, s nincs időnk rácsodálkozni a körülöttünk lévő számos szépségre, de ezek az alkotások ráirányíthatják erre a figyelmünket, és visszaállíthatják azt a harmóniát bennünk, amit a mindennapok rohanásában elveszítettünk.

 

kiallitas_tabor_480

 

A nagy hőség ellenére a délelőtti programokon is sokan voltak, délutánra azonban teljesen megteltek a padsorok, a sátrak.

 

mohacsi_kamenik_248Közel háromszázan tapsoltak a Grape Vine táncosainak, majd a Country Road előadásának. Fellépett még két ifjú hölgy is, Horváth Barbara és Szilágyi Dorina, akik énekükkel, tehetségükkel elvarázsolták a közönséget. Aztán jött a nagy kedvenc, a Maya Trió: Mohácsi Attila, Horváth Melinda és Kamenik Klaudia, a Győri Nemzeti Színház művészei, akik évek óta – úgymond – „hazajárnak” Ordasra. Most olasz slágerekkel szórakoztatták a közönséget, de a végén azért egy kis operett is felcsendült, és a publikum most is együtt énekelte velük a slágereket, szűnni nem akaró taps kíséretében.

 

 

Volt képárverés is, az Ordas Jövőjéért Alapítvány javára ismét több mint ötvenezer forint folyt be az elárverezett festményekből, grafikákból.

Nagy sikert aratott a Horizont rockzenekar fellépése, melyben egy helyi fiatal, Szuhai László is gitározik. De nem csak ezért szerettük őket, tényleg jók voltak és a közönség el is felejtette, hogy az utánuk következő sztárvendég egy tévéfelvétel miatt csak késve érkezik.

De megérkezett, és Kökény Attila, a 2010-es év Férfi Hangja egyszerű, kedves, közvetlen stílusával megfogta a közönséget, és a Nincs semmi másom, a Rád gondolok, és az Ez majdnem szerelem volt című dalokat a közönség együtt énekelte vele. Még egy alkalmi tánckart is összeverbuvált magának – az átlagéletkor úgy 7-8 év lehetett –, akik a színpadon nagy lelkesedéssel a háttérben emelték a produkció fényét…

A falunapi bál pedig ezután kezdődött, és aki még bírta, hajnali kettőig rophatta a sátorban Limpi és fia zenéjére.

Aztán vasárnap már a csöndesebb programoké volt. Délelőtt szokás szerint szabadtéri ökumenikus istentiszteletre várták a falubelieket, délután pedig a sportpályán ugrálóvár, vízi-foci, népi fajátékok, lovas-kocsikázás. Nagyon sokan jöttek ki ezekre a programokra, családok, fiatalok, idősek és sok-sok gyerek.

– Úgy szeretem ezeket a vasárnapokat – mondta a polgármester –, túl vagyunk a zajos programokon, úgy érzem, minden jól sikerült, ilyenkor lehet egy kicsit lazítani, beszélgetni. Jó látni, hogy még ma is ilyen sokan kijöttek, ez is azt mutatja, hogy jól érzik az emberek így együtt magukat, ez ad erőt, hogy jövőre is újra megcsináljuk ezeket a nyári programokat.

Lassan elmúlik a nyár, elmentek a gólyák, a fecskék is hamarosan bandáznak a villanydrótokon. Hűvösebb idők jönnek, de az emlékek melege kitart a jövő Ordasi Nyárig.

 


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás