Mindennapi szépségeink képeken

2017.10.03 15:33    |    G.E.  

Amit megszoktunk, azt szinte észre sem vesszük, olyan természetes, és elmegyünk a környezetünkben látható szépséges színek, fények, formák mellett. Ezért jó, ha vannak olyanok, akik még észreveszik, megörökítik ezeket, és átnyújtják nekünk. Ezt teszi például Tóth Imre amatőr festő, akinek kiállítása nyílt Kovács László Fazekasházának Tornác Galériájában.

A Fazekasház annyira szép, olyan megnyugtató, hangulatos, hogy nem is kaphatnának tájképek jobb helyet ennél. Tóth Imre tárlatának megnyitójára sok-sok barát és kedves ismerős gyűlt össze az árnyas fák alá, hogy megosszák az alkotó örömét. A Tornác Galériában elhelyezett képeket Kiss István festőművész ajánlotta figyelmünkbe.

fazekashaz_450
 

– A természet fensége, az élővilág melódiája minden művészet anyja. Maga ez a szép az alkotás örök ars poeticája – vezette be a képekkel kapcsolatos gondolatait Kiss István. – Alkotni pedig csak alázatos szívvel lehet. Tóth Imre alkotásaiból a természet, az ember, mindennapi életünk szeretete árad. Az ő számára a festészet nem mesterség, hanem imádság. Tóth Imre képei egy magunkban mondott imának a szavai, mondatai, mert a művészet ott kezdődik, amikor már nincs szavunk, nincs dalunk, és kicsinységünk tudatában istenhez fohászkodunk.

Az alkotó életéről az alábbiakat tudhattuk meg Kiss Istvántól:

Tóth Árpád Imre 1950-ben született a Szakmárhoz tartozó Felső-ereken. Agrármérnök, mérnöktanár, nyugdíjas nevelő. Már kora gyermekkorában szeretett rajzolni, festeni. Aktív évei alatt mindig is tervezte, hogy egyszer majd újra él ennek a szenvedélyének. Hét évvel ezelőtt a rajzot is tanító lányával részt vett a katolikus iskolában egy, a különböző technikák kipróbálására lehetőséget adó rövid kurzuson. Elsősorban tájképeket készítő amatőr festő. A mai napig a felfedezés örömével csodálkozik rá a teremtett világ szépségeire. Eddig egy kolléganőjével közös kiállításon, a Kalocsa Art tárlatain, valamint a három legutóbbi Kalocsai Szó és Kép antológiában találkozhattunk alkotásaival. Tagja a Kalocsai Kortárs Művészeti Klub alkotóközösségének.

Tóth Imre a megnyitó végén meghatottan szólt arról, milyen sokat jelent számára, hogy megmutathatja magát, és megköszönte mindenkinek, hogy eljöttek megnézni ezt az első, önálló kiállítását.

A kiállítás a folklórfesztivál ideje alatt fogadta a látogatókat.
Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás