Félévzáró a Hétszínvirág népzene-néptánc tanszakán

2012.04.07 21:30    |    -r-a  

A Hétszínvirág Alapfokú Művészetoktatási Intézmény a Városi Színházban tartotta meg a népzene-néptánc tanszak félévzáró műsorát, amelyen a kalocsai növendékek mellett bemutatkoztak miskei és kiskőrösi telephelyük csoportjai is.

hetszinvirag_felev_zaro2_460

 

 

Horváth Katalin igazgató köszöntötte a szülőket, rokonokat, érdeklődőket, valamint Illés Attila miskei polgármestert és Illés Attilánét, a miskei általános iskola, Lasztovicza Lászlót, a kiskőrösi Bem József Általános Iskola igazgatóját. Az intézményvezető egyúttal megköszönte az iskolát támogató önkormányzatok és a szülők segítő közreműködését.

Horváth Katalin kérte a megjelenteket, hogy lehetőségeikhez mérten támogassák az intézményt fenntartó alapítvány kezdeményezését: Fekete Andrea – Babi óvó néni – verseskötetének kiadását, amelynek bevételéből a tehetséges gyermekek fejlesztését kívánja támogatni a betegsége miatt nem dolgozó, de minden erejével jó célokat támogató pedagógus.

A programban felléptek: a népzene tanszak részéről Bagó Krisztofer, Kübler Balázs, Fekete Marcell, Fekete Krisztián, valamint Bajnok József és Tóth Zoltán felkészítő tanárok, akik mellett az országosan ismert, nagyszerű népzenész, Csík János is tanít a tanszakon.

A néptánc tanszak bemutatkozását a „Tökmagok”, a 3-6 évesek kezdték meg „Tavaszi játékok a Sárközből” című műsorszámukkal, felkészítőjük Horváth Katalin. A következő korosztály a 6-10 éveseké volt, akik már többször szerepeltek városi, regionális, megyei fesztiválokon. A „Gólya viszi a fiát” című, népi játékokat feldolgozó koreográfiát Mihó Erika és Tóth Zoltán tanították be. A miskei csoport a „Csak tizenkét óráig” című kalocsai játékokat és táncokat mutatta be, felkészítő tanáraik Horváth Katalin és Kaponya László voltak.

 

hetszinvirag_felev_zaro_460

 

Őket követték a kiskőrösi iskola diákjai, ahol évek óta folyik a népi játék- és néptánc oktatás. Horváth Katalin harmadik éve foglalkozik a gyermekekkel, ezúttal Rábaközi játékokat mutattak be, felkészítésükben részt vett Kaponya László is. A Görömke csoporttól Bukovinai táncokat láthattunk (Horváth Katalin, Kaponya László). A sikeres csapat nyáron Lengyelországban fogja hazánkat – és Kalocsát – képviselni egy fesztiválon.

A műsort a 13-17 éves táncosok csoportja zárta, akik Kalotaszegi táncokat mutattak be, vezetőik Mihó Erika és Tóth Zoltán. A csapat tagjai már 10-12 éve táncolnak, és sok hazai, külföldi fellépéssel hoztak dicsőséget, sikereket iskolájuknak és városunknak.

A műsorszámokat felkonferálta Kripta Dzsenifer, az iskola továbbképzős növendéke. Közreműködött a zenei kíséretet biztosító Bácska banda, vezette Eördögh Gabriella.

 


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás