IV. Fokhagyma Fesztivál - Közel ötezer ember a rendezvényen

Színes programok, ínycsiklandó ételek, forró hangulat

2012.09.04 23:49    |    Zsigmond Enikő  

Az augusztus 4-5-i hétvégén forró hangulatban, azaz igazi kánikulai hőségben rendezték a környék egyre népszerűbb és egyre nagyobb tömeget vonzó fesztiválját, a IV. Fokhagyma Fesztivált Bátyán. A 24 órás nonstop fiesztára mintegy ötezer ember volt kíváncsi, ahol a kulináris élvezetek mellett sport és kulturális programok várták az érdeklődőket.

 

A rendezvényt köszöntötte Zsebics Ilona polgármester asszony, majd Font Sándor országgyűlési képviselő megnyitójában arról beszélt, hogy feljegyzések szólnak arról, hogy itt Bátyán már a 16. században fokhagymatermesztés folyt, és öröm, hogy mindez ideig fenn is maradt.

Utána a bátyai születésű Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány elnöke köszöntötte a fesztiválozókat, aki elmondta, hogy büszke arra, hogy idevalósi, és örül, hogy ismét itt lehet, valamint, hogy Bátya e fesztivál lévén kilépett az „egy szürke kis falu, egy a többi közül” sztereotípiából, és nevét egyre többször emlegetik országszerte.

fokhagyma_fest2_360Többször leírtuk már a Fokhagyma fesztivál ötletének megszületését, de ha valaki még nem olvasta volna: úgy 7-8 évvel ezelőtt alakult barátokból egy főzőcsapat, mely Buki Team néven járta az országot, részt vettek különböző rendezvényeken, főzőversenyeken. Persze az sem mellékes, hogy közben számtalan fődíjat és különdíjat zsebeltek be finom és különleges, mégis egyszerű ételeikért.

Aztán gondoltak egy nagyot, hogy itthon, a szülőfaluban miért is ne lehetne egy hasonlót rendezni, csak ki kellett találni, hogy milyen fűszer, milyen ötlet köré építik fel. A paprika köré nem akarták, hiszen Kalocsán már jó ideje szeptemberben megtartják a Paprika Napokat – újabban paprikafesztivált –, így a másik jellegzetes fűszert választották – melynek otthona Bátya –, a fokhagymát – mondta el lapunknak Varajti Gábor, a fesztivál egyik fő szervezője. Nem is túl szigorú szabályt állítottak föl: legyen az ételben vagy rajta egy gerezd fokhagyma.

Egy humoros történetet is elmesélt ezzel kapcsolatban: az első évben az egyik csapat egy olyan ételt készített, mely nem tartalmazott fokhagymát, jellegéből adódóan nem is illett hozzá, de a tálalásnál rátettek a tetejére egy gerezd fokhagymát poénból, így el kellett fogadni a zsűrinek ezt a nevezést is.

De ez már a múlt. Az első évben húsz étellel neveztek és Gábor elmondása szerint úgy ezer-ezerötszáz látogatója volt a rendezvénynek. Aztán egyre népszerűbb lett a fesztivál, az idén már elszármazott bátyaiak is hazajöttek Németországból erre az alkalomra, sőt két ausztrál kerékpáros is, látva a táblát, meglátogatta a rendezvényt.

Idén 32 csapatunk van, közel ötvenféle étellel neveztek. Két kategóriában díjazzuk őket: a bográcsos ételek kategóriájában két arany, két ezüst és két bronz, a tárcsás ételekből egy-egy arany, ezüst és bronz, és kiadunk még egy összesített fődíjat, amelynek nyertese a fesztivál vándorserlegét kapja – mondta a főszervező. – Ezenkívül fokhagymakötő-versenyt is hirdettünk, ahol a legszebb és legötletesebb munkákat szintén díjazzuk. Ezenkívül a házisüti versenyre is szép számmal neveztek. Ennek fődíja annyi kiló liszt, ahány kilós a győztes finomság megalkotója.

Minél intenzívebb illatok terjengtek a levegőben, annál nagyobb lett a tömeg, idén – a főszervező szerint négy-ötezer embert várnak a fokhagymafesztiválra.

Színesítette a rendezvényt, hogy a keceli Pintér Művek tulajdonosa, Pintér József a késő délelőtti órákban helikopterrel érkezett, és bárki igénybe vehette – térítési díj ellenében – egy sétarepülés erejéig a gépet, hogy tegyen egy kört a Duna és a falu felett.

Zsebics Ilona, Bátya polgármester asszonya lapunknak a fesztiválról a következőket mondta:

fokhagyma_fest3_300– Azt látom, hogy Bátyán az emberek évről-évre jobban kitesznek magukért ezen a rendezvényen. Kell, hogy együtt legyenek és történjen valami, ami kimozdítja őket a megszokott hétköznapokból. Nagyon jó alkalom erre ez a nap, sőt a gasztronómia kedvelői megfőzhetik a kedvükre való ételt. De akik nem sütöttek, vagy főztek, azok sem maradtak program nélkül, hiszen színvonalas műsorok zajlottak a színpadon egész délután. Igényes műsorral készültek az R-Dance tánciskola növendékei, a bátyai Danubia Ifjúsági Fúvószenekar, a Bátyai Hagyományőrző és Nemzetiségi Egyesület Rozmaring Népdalköre, a Dunaszekcsői Nyugdíjas klub, Birinyi József népművész, aki népzenei műsorral érkezett és horvát dallamokra ropta a Vodenica Horvát Nemzetiségi Tánccsoport a Zabavna Industrija zenekar közreműködésével – mondta Bátya polgármester asszonya.

– A szervezők négy évvel ezelőtt olyan növény köré szerették volna megrendezni az egész napos programot, amely a településre is jellemző. Mivel a közelben van már a paprika köré szerveződő fesztivál, ők a fokhagymatermesztésre gondoltak, ami Bátyának az egyik büszkesége. Jó érzéssel töltött el, hogy minden sátort feldíszítettek fokhagymával, nagyon kreatív dolgok készültek ebből a fűszernövényből, melyet díjaztak is. Az emberek ötlettára végtelen, évről-évre több vendég érkezik hozzánk ezen a napon, ami azt jelenti, hogy ezzel jobban tudjuk növelni a fokhagyma – és persze Bátya – népszerűségét – mondta Zsebics Ilona.

Egy biztos, annyi fokhagyma volt a rendezvényen, hogy a vámpírok és boszorkányok ezen a hétvégén biztos messze elkerülték a falut.

A fesztivál egyik érdekes kísérőrendezvénye volt a Kriszta Design Torta Stúdió bemutatkozása, mely egyben egy új vállalkozás nyitórendezvénye is. Erről külön cikkben számolunk be.

fokhagyma_fest4_340A rendezvény változatos kulturális programot kínált minden korosztálynak, volt fúvósmuzsika, népzene és népi tánc, modern tánc, este fellépett a rendezvény sztárvendége, a Dupla Kávé, valamint a StabilFrazir együttes, az est további részének hangulat felelősei Tamaskó István és Retro Disco Dj. Captain voltak, és jól dolgoztak, mert a mulatozás reggelig tartott.

A rendezvényt száztízen támogatták, ki dologi, ki pénzbeli felajánlással, ki a munkájával, őket a szervezők vendégül látták a VIP sátorban.

– Felajánlásból egy vendéglő készített töltött káposztát, kaptunk egy birkát megfőzve, anyukám fasírtot sütött, de van itt számtalan aprósütemény, paprikás kalács, egyéb finomságok, amivel a vendégeinket kínáljuk – mondta Gábor.

Luttenberg László, a Safari Travel tulajdonosa, aki a rendezvény egyik fő támogatója, kétszázezer forint értékben ajánlott fel díjat, melyet megosztva a főzőverseny díjazottjai kaptak. Őt kérdeztem, honnan az ismeretség, barátság a bátyai csapattal?

– Egyik repülőúton – a főzőcsapat többször utazott már velünk – hazafelé nagyon sokat beszélgettünk Varajti Gáborral és barátaival, ők sokat meséltek a fokhagymafesztiválról, és olyan színesen, hogy szinte már folyt a nyálunk – mondta Luttenberg László. – Mi nem vagyunk nagy támogatók, de ami jó – gasztronómia, hagyományőrzés –, a mellé odaállunk. Tavaly díjakat ajánlottunk fel, és el is jöttünk, és azóta is vártuk az idei fesztivált, hogy megkóstolhassuk újra ezeket a fantasztikus ízeket, amiket itt éreztünk és amit azóta sem találtunk meg máshol. Ezenkívül ami még itt nagyon jó, hogy ez egy emberi léptékű rendezvény, oda lehet menni az emberekhez, beszélgetni velük, megkóstolni a főztjüket, megismerkedni újabb és újabb fantasztikus ízekkel.

Nagyon jól érezzük itt magunkat, jövőre is jövünk, továbbra is mellettük állunk és támogatjuk a fesztivált – mondta a rendezvény főszponzora.

A fesztivál történetéhez tartozik, hogy egy embernek nagyon nehéz lenne egy ekkora és ilyen színvonalú rendezvényt összehozni, ehhez csapatmunka kell. Így volt ez az idén is, és noha mi csak Varajti Gábort szólaltattuk meg, mert őt tudtuk elcsípni a sűrű programok közepette, de a siker kovácsa rajta kívül Maros Attila volt, valamint mindkettőjük családja.

A fokhagyma szépségverseny díjazottjai: I. helyezett Balázs Ferencné fokhagymafonat ekéje, II. Tamasinné Kapitány Katalin rokkája, III. Balázs Csilla koronája. Különdíjasok: Bottyán Máté fokhagyma furgonja, a Kaláka Nagycsaládos Egyesület fagyikelyhe és Vollár Jánosné fokhagyma kosara.

fokhagyma_fest_320Biztos, hogy ezen a hétvégén Bátyán volt az egy négyzetkilométerre eső Venesz-díjas mesterszakácsok és gasztronómiai szakemberek népsűrűsége a legnagyobb az országban. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség neves szakembereiből álló zsűri kóstolta, majd értékelte küllem és íz alapján az ételeket. A zsűri elnöke Németh József, az MNGSz vendéglős és hagyományőrző bizottságának és a Déli Régiónak az elnöke; tagjai: Pethő Iván, az MNGSz tiszteletbeli elnöke, Venesz-díjas séf; Szabó Pál, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend főkancellárja, Venesz-díjasz mestercukrász; Gombi Ani, az MNGSz versenybizottságának elnöke; Ferencz Józsefné, a Kossuth szakközépiskola szakoktatója, Venesz-díjas mesterszakács; Puskás Anna soltvadkerti zöldségszobrász; Blaskó János Venesz-díjas séf; Bene Sándor executive séf; Farkas Attila, a Bányai Júlia Gimnázium nyugalmazott igazgatója.

A főzőverseny eredményei: bográcsos ételek kategóriájában: arany bogrács díjat kapott a Magányos Bikás pörköltje és a Mari mama konyhája töltött káposztája, ezüstöt a Vodenica Bakonyi betyár gulyása és a Bicsi Team gulyáslevese, bronzot a Rokko Team kakaspörköltje és a T&T családi pörije. Tárcsás ételek kategóriájában I. a Rokko Team sülthal tálja, II. a Fok-Hangyások sültoldalasa, III. a Foki Falók sültnyula.

Az MNGSz különdíját és meghívást a kalocsai Paprikafesztiválra, valamint a fődíjat és vele véglegesen a vándorserleget a Kacska Team nyerte hatfogásos ételsorával.

Az MNGSz által adományozott serleget a leginnovatívabb ételért a Tollas Team kapta fokhagymás scampijáért, valamint az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend serlegét és oklevelét a Rico Team vaddisznósültje tócsnival érdemelte ki. Az MNGSz diplomáját és porcelán szobrát Molnár Gábor csőszi csapata vihette haza, akik lángosban sült csirkét készítettek.

A házisüti verseny eredménye: I. helyezett Petrolánné Marokity Anita rózsafánkja, II. Tupcsia Pálné szezámmagos kiflije, III. Hinkel Boldizsárné almás krémese.

Nem csak gasztronómiában mérkőztek a csapatok, hanem futballban is: reggel 8-tól rendezték a II. Fokhagyma Kupát, mely egyben Tamási Balázs emléktorna is volt. Eredmények: 1. Index, 2. Kecel Senior, 3. Zsiványok, 4. Rico Team, 5. Ismerős Arcok, 6. Fekete Horgony, 7. Vasárnap, 8. Nem Ivó. Gólkirály: Varga Tibor (Index). Legjobb kapus: Soós Tamás (Rico Team)


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás