Schöffer emlékév

Francia napok az emlékházban

2012.05.04 00:06    |    Gábor Erika  

Mint arról már korábban is beszámoltunk a Mattis-Teutsch Waldemar műveiből nyílt kiállítás kapcsán, Nicolas Schöffer születésének 100. évfordulóját ünnepeljük ebben az évben, és a Városi Közművelődési Intézmény rendezvénysorozattal tiszteleg városunk szülötte – a kibernetikus művészet jeles képviselője, a Francia Akadémia tagja – előtt.

francia_napok2_300Ennek részeként április 11-12-én a Schöffer Emlékházban Francia napokat rendeztek, és reggeltől estig tartó programokkal mutatták be a csodálatos francia kultúra különböző területeit. A műsorsorozatot Tamás Eszter, az intézmény vezetője és Vörös Andrásné tanárnő állította össze és rendezte.

Volt több filmvetítés: bemutatták François Truffaut Jules és Jim-jét, a Coco Chanel életét feldolgozó életrajzi drámát, és a „Párizs, szeretlek!” című romantikus filmet.

Kiállítás nyílt Joseph Kádár Párizsban élő festőművész alkotásaiból, majd a művész, ezt követően Kovács László, az Interparlamentáris Unió volt titkára beszéltek párizsi élményeikről, és a Schöffer Miklóssal kapcsolatos emlékeikről.

Komolyzenei koncertet is hallhattunk a Liszt Ferenc AMI tanárai és növendékei jóvoltából – természetesen francia szerzők műveiből. Közreműködött Balogh Péter, Betlenné Dajkó Ágnes, Jagicza Anett, Karmó Csaba, Kerekesné Geri Zsuzsanna, Sziegl Péter, Vízi Melinda.

Előadásokon ismerhettünk meg jellegzetesen francia kultúra- és sporttörténeti kuriózumokat: a labdarúgás történetét (Tamás Ferenc), a francia szimbolisták korát, műveit, jelentőségét (Vörös Andrásné), a világnak diktáló divat titkait (Jánosi Györgyné) és különleges zenei csemegéket mutatott be Haskóné Apagyi Judit.

A kétnapos rendezvénysorozatot a „Hulló falevelek nyomában” című sanzon összeállítással a Soundwitch zenekar (Szollár Rezső és Wachsmann Ildikó) zárta.

Mindkét napon francia büfével kedveskedtek a vendégeknek a Kossuth Zsuzsanna Középiskola vendéglátós szakának jóvoltából és Ferencz Józsefné szakoktató segítségével.

Hogy van megelégedve a programok látogatottságával? – kérdeztem Tamás Esztert, a Schöffer Emlékház vezetőjét a rendezvény végén.

– A legteljesebb mértékben elégedett vagyok – mondta a két napot végig izguló fiatal szakember. – Délelőtt elsősorban a középiskolások jöttek el a műsorokra, de minden programra szép számmal jöttek az érdeklődők.

Volt-e visszajelzés a közönség részéről a programok után?

francia_napok_300– Igen, nagyon örülök neki, hogy sokan megdicsértek minket Zsóka nénivel (Vörös Andrásné), és jólesett látni, hogy a nap végén nem rohantak el az emberek, hanem ott maradtak a büfében, ismerkedtek, beszélgettek, kérdésekkel ostromolták az előadókat – azt hiszem, ezt vártuk, és ez volt a célunk.

Milyen rendezvényei lesznek még a Schöffer Emlékévnek?

– Egy újabb kinetikus művész, Kelle Antal műveiből rendezünk májusban időszaki kiállítást a Városi Galériában, és itt is szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy mindenki jöjjön el a megnyitó ünnepségre, amely formabontó lesz, mert táncosok is fellépnek, akik Schöffer Miklós zenéjére készült koreográfiát adnak elő. Névadónk 100. születésnapját szeptember 6-án szeretnénk igazán méltóképpen megünnepelni – ennek az eseménynek még nincs készen a konkrét programja, egyeztetésekre van szükség, de nagyon készülünk rá.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás