Országos szólótánc-verseny Isaszegen

Fülöp Ferenc-díjban részesült két kalocsai pár

2011.04.27 21:02    |    Vanda  

Fülöp Ferenc-díjat kapott két kalocsai táncos pár Isaszegen. Ott rendezte meg április 16-án a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség a Fülöp Ferenc Országos Szólótáncversenyt, melynek legjobb párjait és szólótáncosait a rendezvény névadójáról elnevezett díjjal jutalmazták.

Illésné Koszta Krisztina, a kalocsai Liszt Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény néptánc-pedagógusa örömmel tájékoztatta lapunkat a történtekről.

– A Fülöp Ferenc-díj a Muharay Szövetség által adható olyan táncosoknak, akik a saját tájegységük, illetve falujuk táncát magas szinten művelik. Fülöp Ferenc egyébként egy decsi táncos volt, aki először kapta meg a Népművészet Mestere címet 1953-ban, decsi verbunkot táncolt, és róla nevezték el ezt az elismerést. Két vagy háromévente rendezi meg a Muharay szövetség a szólótánc-versenyt két korosztályban, 18-30 év közöttieknek és 30 év felettieknek. Kalocsa környékéről már többen kapták meg ezt a kitüntetést, többek között mi is a férjemmel, Zolival már 2003 óta díjazottak vagyunk. Az idén Isaszegen mutathatták meg a táncosok, mit tudnak, és 42 produkciót láthattak az egybegyűltek. Öt főből álló szakértő zsűri bírálta a versenyzők tudását: Antal László, a szombathelyi Főiskola néprajzos tanára; Karácsony Zoltán szintén néprajzos tanár; Sztanó Hédi, a Duna TV táncos filmek szerkesztője, rendezője; Varga Sándor, a szegedi Főiskola néprajzos tanára és Varga Zoltán koreográfus. Igen erős, jó mezőny volt. Végül 13 produkció kapott elismerést. A Kalocsai Sárközből 7 pár indult. Homokmégyről Dunai Rita és Kovács Róbert, Isola Anna és Romsics Dániel. Kalocsáról, a Bokréta Népművészeti Egyesületből Markó Fruzsina és Nagy Balázs, valamint a Kalocsai Hagyományőrző Néptánc Egyesületből Farkas Luca és Tamás Gábor, Kovács Szimonetta és kísérője Molnár Gábor Fülöp Ferenc-díjas táncos, dr. Kovács Istvánné és Arrasz János, Tóth Judit és Tóth László, közülük 2 pár vehette át a díjat. Az egyik a Hagyományőrző Népi Együttesből: dr. Kovács Istvánné – Arrasz János, a másik a mi párunk, a Bokréta Népművészeti egyesületből Markó Fruzsina – Nagy Balázs. Összesen 2 fiatal pár kapott díjat, ezért is örültünk nagyon, hogy ebből az egyiket a mieink kapták. Kifejezetten megdicsérte a zsűri őket, látszott, hogy kicsi koruktól táncolják ezt a táncot, jó hangulatú, erőteljes, remek produkciót nyújtottak. Nagyon büszkék vagyunk a tanítványainkra!

Óriási visszaigazolás lehet ez a táncos pároknak és persze jó lehetőség, hogy megmutathatták, mit tudnak, és egy ilyen nívós díjat bezsebelhettek. Gratulálunk a két párnak, csak így tovább!


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás