István Napok a gimnáziumban

2012.05.06 22:09    |    Gábor Erika  

A 247 éves Szent István Gimnázium idén is megrendezte hagyományos, kétnapos rendezvénysorozatát. Az István Napok műsoros estje április 19-én a Liszt Ferenc AMI-ban zenét tanuló gimnazisták műsorával kezdődött, amelyet az iskola dísztermében tartottak. A hangversennyel kívántak megemlékezni Kodály Zoltán születésének 130. évfordulójáról.

A fellépő diákok műsorszámaihoz a zongorakíséretet Felnagyné Geri Emese, Haskóné Apagyi Judit és Vízi Melinda tanárnők biztosították. Komoly felkészültségről és tudásról tanúskodott Somorai Anna hegedű-, Kosik-Fa Zoltán zongora-, Balogh Péter klarinét-, és Sziegl Péter szaxofonjátéka, Juhász Anna és Borbola Milán, valamint Szabó Zsolt éneke, de a legnagyobb meglepetést és sikert a Szilágysági táncdallamokat hegedűn előadó Fekete Krisztián bemutatkozása aratta, akit lélegzetvisszafojtva hallgatott, majd dörgő vastapssal jutalmazott a közönség.

Weöres Sándor: A holdbéli csónakos című költői játékát az iskola színjátszó köre adta elő. A darab valóságot és álmot ötvöző, humorban és lírában egyaránt gazdag világát csodálatosan adták vissza a szereplők. A történet középpontjában egy mese áll.

 

istvan_napok_holbeli_480

 

A Jégapó király lányának kezéért küzdő kérők, három fantasztikus barát: Paprika Jancsi, Vitéz László és Bolond Istók, a hűséges Medvefia királyfi és a többiek olyan átélten, akkora élvezettel játszottak, hogy a közönség egyik ámulatból a másikba esett láttukra. Ötletes díszlet, gyönyörű jelmezek, őszinte, szép alakítások, elragadó táncos betétek, mindehhez a remek hang- és fénytechnika együtt hozták létre azt a varázslatot, ami így együtt egy emlékezetes színházi előadást eredményezett. Valóban komoly élmény volt. És hogy ne legyen oka sajnálni senkinek, hogy lemaradt erről: az előadás megtekinthető lesz május 12-én a Városi Színházban is.

Engedje meg a Kedves Olvasó, hogy felsoroljam az előadásban részt vevőket, mert mind egy szálig megérdemlik, hogy elismeréssel illessük őket a teljesítményükért.

A szereplők Kákonyi Lilla, Perity Ádám, Tálas Áchim, Szalai István, Tóth Anita, Horváth Bálint, Beros Loretta, Stang Bálint, Deák Patrik, Sziegl Péter, Decsák Petra, Illés Judit, Sebestyén Márk és Kopasz Erik voltak.

Tánccal, szavalattal, énekkel közreműködött Papp Lilla, Mészáros Maja, Bajusz Nikoletta, Papp Fruzsina, Morvai Klaudia, Dömötör Dominika, Iván Adrienn, Baranyai Anna, Bán Klára, Sebestyén Enikő, Csepregi Szabina és Csesznók Bettina.

A díszlet Lakatos Ervin és Mácsai Róbert munkája, a hangosításért Hadnagy Ákosnak, a fénytechnikáért Bneu Lászlónak és Sándor Balázsnak tartozunk dicsérettel. A rendezőasszisztens Petrás Éva tanárnő volt, és aki színpadra álmodta és megvalósította mindezt, a rendező: dr. Deákné Tóth Veronika tanárnő.

– Október óta dolgoztak a darabon – mondta az előadás végén Keleti Sarolta igazgatóhelyettes –, és komolyan mondom, alig hittük el, hogy ezen a hosszú úton nem fáradt el, nem morzsolódott le senki. Aki tudja, hogy egy középiskolás diáknak hány kihívással kell szembenézni, az értékeli igazán ezt a teljesítményt. Nagyon örülünk a sikerüknek!

 

istvan_napok_480

 

 

A programokat Perity Lajos igazgató foglalta össze.

– Az idei évben az István Napok eseményei kicsit másként alakultak – kezdte számba venni a rendezvényeket az iskolavezető. – Ennek az a magyarázata, hogy szeptemberben megkeresett néhány diák, akik előadták, hogy szeretnének egy lazítós, főzéssel összekötött délutáni programot szervezni a gimiben. Rögtön úgy gondoltam, hogy ennek nagyon jó helye lenne az István Napok keretében, de akkor a hagyományos programokat kicsit át kell szervezni. Idén tehát egy kulturális műsorral indítottunk csütörtökön, amelynek keretében először a Liszt Ferenc AMI-ban zenét tanuló diákjaink mutatkoztak be, majd egy színpadi produkció következett: Weöres Sándor „A holdbéli csónakos” című költői játékát mutatták be dr. Deákné Tóth Veronika és Petrás Éva tanárnők rendezésében. Pénteken délelőtt a 10. osztályosok projektmunkáit ismerhette meg az iskola közössége. A gyerekek ezúttal három megye – Veszprém, Csongrád, Borsod-Abaúj-Zemplén – bemutatását vállalták. Következtek a tanulók tudományos előadásai, amelynek a lebonyolítása komoly szervezést igényelt, mert 27 előadás készült 16 témakörben. Ezekre felkészülve már kóstolgatták az önálló egyetemi munka alapjait: a kutatás módját, forrásmunkák felhasználását, hogy miként épül fel egy dolgozat – a formai és tartalmi feltételeket a kiíráskor megszabtuk. Hét különböző helyszínen zajlottak az előadások, minden gyerek kétszer adta elő a munkáját, hogy mindenki megismerhesse az összes dolgozatot. Ezután a hagyományos koszorúzás következett a Szentháromság téren álló Szent István szobornál, és a délután a már említett, a diákok által kért szabadidős programmal folytatódott késő estig. A helyszín természetesen az iskola volt, és a bográcsos főzéstől a filmvetítésen át a könnyűzenei koncertig, sakkversenyig, activity-ig rengeteg elem volt benne. Nagyszerű volt a végzős évfolyamok által az iskolai eseményekről összeállított kabaré és a TV-ből ismert Beugró című produkció mintájára készült előadás – hangsúlyozom, hogy ez mind a gyerekek kezdeményezése és munkája alapján állt össze.

Gondolom, a tanári kar is rengeteget dolgozott rajta.

– Az iskola összes dolgozója részt vett benne, és nagyon jól éreztük magunkat, mert közös munka volt mindvégig. A leglelkesebb diákok Bajzák Dorottya, Herczeg Rebeka és Csóti Adrienn voltak, ők dolgoztak a programokon legtöbbet, de az iskola teljes közösségére büszke vagyok, mert szívvel-lélekkel vetették bele magukat a munkába, és rettentően tudtak örülni egymás sikerének.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás