Néptánc fesztivál és verseny Uszódon

Libbentek a szoknyák, járták a gubbantóst

2012.09.10 20:57    |    -mond  

Az uszódi fesztivál csúcspontjához érkeztünk el augusztus második hétvégéjén. Mint már lapunkban is megírtuk, két héttel korábban alkotótáborral nyitották meg a rendezvénysorozatot, melyen húsz alkotó vett részt. A „termésből” a következő hétvégén nyitották meg a kiállítást a Polgármesteri Hivatal Kapu Galériájában.

 

Mint azt lapunknak Bedi Gyula polgármester elmondta, a hivatal felújítása során tudatosan törekedett arra, hogy az ilyen képzőművészeti kiállításoknak méltó enteriőrt alakítsanak ki, megfelelő világítással, függesztőrendszerrel.

A rendezvény keretében adták át az Uszód Község Díszpolgára címeket, idei kitüntetettek: id. Holló Mátyás, Varga Sándorné és posztumusz Benedek Sándor.

A falunapokból mintegy öt éve Gubbantós Népművészeti Fesztivállá alakult programsorozat megálmodói több kísérőrendezvényt is szerveztek erre a hétvégére.

Péteken a Csurgó együttes gyerekelőadását, majd indult a rock, először a RedHeart, majd a Lord együttes zúzta a hangszereket a nagyérdemű legnagyobb tetszését kivívva. Azt mondják, talán még soha nem volt ennyi ember bulin Uszódon.

 

gubbantos_440

 

A szombat a szokásos horgászversennyel indult, a rendezvénytéren egész nap népi játékok, kézműves foglalkozások várták a kisebbeket, dél körül babgulyás és kürtőskalács illata keveredett a levegőben.

A Benedek Péter Emlékház és a Boldizsár Ház állandó kiállítása az idelátogatóknak szintén egy érdekes színfolt volt.

Délután ötkor kezdődött aztán az a rendezvény, ami tulajdonképpen a nevét adta az egész rendezvénysorozatnak: a néptánc-együttesek fellépése, valamint idén először párosok néptánc versenye, neves zsűri előtt: a verseny előírása szerint kötelező elemként feldolgozva és bemutatva a jellegzetes uszódi táncot, a gubbantóst.

Először Bedi Gyula polgármester köszöntötte a népes közönséget, majd Imre Károly, a Bács-Kiskun Megyei Közművelődési Intézet vezetője nyitotta meg a rendezvényt, aki példaértékűnek nevezte az uszódi kezdeményezést.

A műsorban fellépett az uszódi hagyományőrző népi együttes felnőtt és gyermek csoportja, a Géderlaki Népművészeti és Hagyományőrző Egyesület, a géderlaki Búzavirág Együttes és a kalocsai Fülöp Ferenc-díjas táncosok.

A versenyre 11 pár nevezett. A párosoknak kétszer kellett színpadra lépni, először kettő percben a kötelező táncot, az uszódi gubbantóst kellett előadni, a második fellépésben pedig egy szabadon választott táncot, lehetőség szerint a lakhely szerinti hagyományos táncot. A táncosokat a Juhász zenekar kísérte, ők a Vajdaságból, Szabadkáról érkeztek.

A zsűri elnöke Borbély Jolán etnográfus, tagjai: Némethné Bakonyi Erika néptánc-pedagógus, etnográfus, Csasztvan András táncpedagógus.

A nevező párosok:

Markó Fruzsina és Iván Róbert – Kalocsa, Horváth László és Horváth Lászlóné – Uszód, Ács Zsófia és Nemes Gergely – Kalocsa, Tóth Attila és Kripta Dzsenifer – Kalocsa, Erdész Ildikó és Barta Csongor – Hőgyész, Tóth Zoltán és Mihó Erika – Érsekcsanád, Holló Mátyásné és Horváth László – Uszód, Nyaka Erika és Tóth László – Uszód, Nyaka Attila és Kákonyi István-né – Uszód, Borsos Jánosné és Horváth László – Uszód, Sebők Luca és Illés Ákos – Kalocsa.

gubbantas_340A néptánc-verseny első helyezettje a Tóth Zoltán és Mihó Erika páros lett (képünkön), ők kapták a Farkas Tibor szobrász által készített „Gubbantós” bronz kisplasztikát, az „uszódi Oszkárt”, második Illés Ákos és Sebők Luca, harmadik Tóth Attila és Kripta Dzsenifer, különdíjas Borsos Jánosné; ők mindannyian egy Árvai Ferenc által készített plakettet kaptak. Valamennyi résztvevő páros értékes tárgyjutalomban részsült.

Mint elhangzott: a fesztivált közösen rendezte Uszód Község Önkormányzata, a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség és a Bács-Kiskun Megyei Közművelődési Intézmény a magyar szellemi kulturális örökség jegyzékén szereplő Élő hagyományok Kalocsa terében – az örökségelem eszmeisége célkitűzései alapján a térség és a település hagyományainak ápolása, népművészete értékei és a közösségi identitás jegyében. Lefordítva: az igazán színvonalas uszódi fesztivál élővé, mindennapjaink részévé tette környékünk egyik különleges táncát, hagyományát.

Köszönet nekik érte!


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás