Irány az Ifjúsági Néptáncantológia!

Ismét a legjobbak között „gyerökeink”

2016.02.15 08:43   

Lapunk rendszeres olvasójaként az utóbbi hetekben, hónapokban bizonyára Önnek is feltűnt, hogy elcsendesültek a kalocsai néptáncosokról szóló híradások. Ez persze nem jelenti azt, hogy tétlenkedéssel töltenék a téli időszakot Kalocsa büszkeségei, a városunk, sőt országunk nevét határainkon innen és túl hosszú évtizedek óta öregbítő tehetségek. Ez volt ugyanis a felkészülés időszaka az előttük álló, rövidesen kezdődő verseny- és fesztiválszezonra, amelynek első állomása nem más, mint a Budapesti Operettszínház lesz.

Kalocsai Néplap

Egy munkás januári délutánon, hosszú táncpróbát követően ért haza és kapcsolata be számítógépét Illésné Koszta Krisztina, a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola igazgatóhelyettese, a néptánc tanszak vezetője. A napi rutin részeként rálesett elektronikus levélládájára, amelyben egy e-mail várta a jó hírrel: iskolájuk „Gyerökök” csoportja meghívást kapott a legrangosabb országos néptáncos seregszemlére, az Ifjúsági Nép-táncantológiára, amelyet márciusban rendeznek meg a patinás fővárosi teátrumban.

– Az Örökség Népművészeti Egyesület tudatta velem, hogy a „Gyerökök” csoport ismét bejutott az antológiára. Azért mondhatom, hogy ismét, mert ugyanezen csoport tavaly is színpadra léphetett ezen a rangos eseményen – újságolta büszkén a jó hírt a tánctanár, aki férjével, Illés Zoltánnal dolgozik együtt a fiatalokkal.

Mint elmondta, az antológiára kerülés feltétele, hogy az azt megelőző évben a különböző versenyeken és fesztiválokon kimagasló teljesítményt nyújtó szereplőket valamely szakmai zsűri felterjessze a lehetséges meghívottak közé. Ezen a ponton ismét megszűrik a névsort és egy újabb kuratóriumi döntés határoz arról, hogy ki kerülnek abba a tizenhárom-tizennégy csoport alkotta körbe, akik ott lesznek az antológián, amelyet ebben az évben március 19-én fognak megrendezni.

Kalocsai Néplap

– Tavaly Székesfehérváron versenyeztünk ezzel a csoporttal. Rétközi táncokat vittünk és arany minősítést kaptunk a produkcióért. Akkor senki nem jelezte számunkra, hogy egyáltalán antológiás jelöltek közé kerültünk volna, de annál nagyobb volt a meglepetést, amikor olvastam az Örökség levelét – így Illésné Koszta Krisztina, aki jelenleg lázasan készül
„gyerökeivel” a nagy eseményre. – Amellett, hogy a rétközi koreográfiával a Gyerökök képviselik Kalocsát és az iskolát Budapesten, örömmel mondhatom, hogy két szólótáncosunk, Hajós Hanna és Iván Dóra is színpadra lép az antológián – tette hozzá a tánctanár, emlékeztetvén, hogy a lányok tavaly saját korosztályukban mindenkit maguk mögé táncoltak az Országos Néptáncverseny mezőnyében, így ők automatikusan a meghívottak listájára kerültek.

Nincs más hátra, mint bízni abban, hogy táncosainknak a Budapesti Operettszínházban is kijut a megérdemelt munka gyümölcseként learatandó, hosszan zúgó vastaps, és a tavaszi versenyszezon startjával reméljük, hogy minél többször adhatunk hír további sikereikről!


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás