A kulisszák mögött

Hivatása és hobbija egybeesik

2009.04.23 14:42    |    Benke Ferenc  

Gyurity István színész

gyurity_istvn_260A híres-nevezetes Csárdáskirálynő kulcsfiguráját alakítja. A mindenkiről mindent tudó, kicsit hóbortos Miska pincért, aki része az orfeumi, szeparés bohémvilágnak, és kulcsfigurája Kálmán Imre híres darabjának. A Kalocsai Színházban Miska szerepét kettős szereposztásban játsszák. Az egyik kiváló alakító Gyurity István, aki beszélgetésünk első pillanatában így üdvözöli a kalocsai olvasót: - némileg földiek vagyunk, hiszen Baján születettem, de gyerekkoromat Hercegszántón éltem le. A bemutatkozás első mondatából kiderül horvát származása. Következő mondataiból megtudjuk, az iskolák elvégzése után a ’90-es években Ascher Ágnes, a Budapesti Operettszínház balett együttesének tagja hívta a színházhoz. Addig – mint említi – a drámai színjátszás vonzotta. Ám Németh Sándor alatt, Szinetár Miklós kezei között olyan mentorokra talált, akik elindították az operettvilág szép, olykor nehéz útján.

Diskurzusunk apró gondolatai közben kitűnik, hogy Gyurity István tenor hangjában mestere, Dé-kány Endre a baritont is fölfedezte, ami hangjának kellemes színt ad. Az operettszínházzal végigjárta a világot, és amikor 2000-ben szabadúszó lett, oda továbbra is visszajárt, miközben a pécsi Horvát Színházban szerepelt. Mi több, Horvátországban, Eszéken is befogadó szívekre talált 2003-ban, ahol a La Mancha lovagja (Ki semmi veszélytől nem fél) címszerepét játszotta. Több musicalben Seregi Lászlóval dolgozott, erről így vall: az volt a csoda! Hobbija a hivatásával szerencsésen esik egybe, s a munka kevésbé teher. Olykor, ha kikapcsolódásra vágyik, a mesterségének irodalmát olvassa. Mint megtudjuk, nem akart lemaradni a rohanó kortól, így a Pécsi Tudományegyetem Művelődés Szervező Speciális Színházi Szakát is elvégezte. Sok hasznosat tanultam – teszi hozzá határozottan.

A színházi büféből, mint minden beszélgetés alkalmával, a rendező tapsolja a stábot próbára. Gyors portrékészítés, miközben rákérdezek Gyurity István szerepálmára. Elneveti magát, és jó kedvűen mondja: amit szerettem, Moliere Harpagon-ját, a Képzelt beteg Argan-ját eljátszottam, talán Rostand: Cyrano de Bergerac-ja hiányzik. Egyébként jó itt Kalocsán – teszi hozzá elmenőben.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás