Hiszek a dolgok erejében!

2011.08.25 16:32    |    Gábor Erika  

Ezt mondta riportalanyom, mikor megkérdeztem, honnan ered szenvedélyes virágszeretete, amelynek Kalocsa egyik legszebb helye köszönhető. – Hiszem, hogyha az embert olyan dolgok veszik körül, amelyek szépek, örömöt adnak, a lelke is olyanná válik. Már nemcsak a magam kedvére teszem: örülök, ha bejönnek az emberek, megcsodálják, kérdezősködnek róla, és látom, hogy máris jobban érzik magukat tőle.

Hogy kivel beszélgetek? Hábermáyerné Turnai Zsuzsannával, aki az 51-es úton, a benzinkúttal szemben található autósbolt és autómentő ügyvezetője, és akinek a keze nyomán úgy a házuk kertje, mint az üzlet udvara – meg a hozzá tartozó utcaszakasz – szebbnél szebb növények, tarka virágok, hangulatos tárgyak szemet gyönyörködtető otthona. Az üzletben is színes, kedves dolgok veszik körül, melyek igazolják kezdő mondatát. A törékeny, kontyos, sugárzóan kékszemű hölgy kedves mosollyal kalauzol birodalmában, és mesél arról, miért tartja fontosnak, hogy az embernek legyen egy pihenést, békét, felüdülést nyújtó helye, amely feloldja lelkében a mindennapok feszültségét.

– Apostagon születtem, a házasságkötésünk után kerültem Kalocsára, már több mint harminc éve itt élek. A növényeket gyermekkorom óta nagyon szeretem. Kereskedő szakmát tanultam, az első munkahelyem a mezőgazdasághoz kötődött, hát bővítettem ismereteimet arról a területről is. Először a házunk körüli kertet telepítettem tele virágokkal, aztán folytattam itt, az üzlet udvarán, majd az utcafrontot is megműveltem. Jelenleg négyszázhatvan (!) féle virág található az üzlet körül, és a tavaszi cserépszámláláskor kiderült, több mint ezerkétszáz növény lakik virágcserépben, meg nem is tudom, még mennyi a kiültetett, évelő virág. Az év minden szakában, minden hónapjában virágzik valamelyikük: indulnak a hóvirágok, aztán a krókuszok, nárciszok, tulipánok borulnak virágba. Laknak itt egzotikus növények, mediterrán fajok-fajták és rengeteg kaktusz. Jól érzik magukat, szépen fejlődnek, és már rengeteg a saját szaporítású darab.

Mikor kel reggel, hogy ellássa ezt a rengeteg virágot?

habermayer_340– Ó, én koránkelő vagyok, ez nem okoz gondot! Nyolc órára mindennel kész vagyok, indulhat a nap. A virágokról való gondoskodás nagyon sok örömmel jár. Ha rosszkedvem van, ha nem úgy sikerülnek a dolgok, a velük való törődés kikapcsol, energiával, örömmel tölt fel. Szívből ajánlom mindenkinek, hogy legyen a környezetében növény, mert különleges élményt tudnak okozni. Annyira szépek, ha végigsétálok a kerten, máris jól érzem magam. Olyan sok rosszkedvű emberrel találkozom, pedig az örömhöz nem kellenek nagy dolgok! Valahogy mégis elmennek a természet szépsége és gyakran egymás mellett is, észre sem véve a környezetükben élőket. A napsütés, egy jó beszélgetés – olyan kevés elég az örömhöz! De azt látom, hogy a gondok, a pénztelenség elkeseríti az embereket, nem törődnek egymással, elmerülnek a problémák tengerében. Ide szívesen jönnek be nézelődni, beszélgetni, érdeklődni a virágokról, és van, aki aztán vissza-visszajár – magáért a beszélgetés öröméért. A vásárlók is élvezik ezt a környezetet, hiszen például a hölgyek nem érdeklődnek annyira az autók iránt, hogy az hosszabb időre lekösse őket, viszont a virágokat szeretik, és máris jobb a kedvük, hogy találtak az érdeklődésüknek megfelelő dolgot.

Van kedvenc virága?

– Mindegyik kedvenc! Akkor szeretem őket a legjobban, amikor virágoznak. Bármerre járok, én növényt, kavicsot, fadarabot hozok magammal, és kirándulni, utazni készülő barátaimat, ismerőseimet is arra kérem, hogy ajándékképpen nekem ilyeneket hozzanak.

Az irodájában is csupa színes, kedves tárgy üldögél minden polcon! Ezeket is gyűjti?

– Ezek mind olyanok, amit más megunt, ki akart dobni. Én megláttam benne valami szépet – megszerettem, és ide költöztettem őket.

Akkor az ön lelkében béke van?

– Igen, úgy érzem, a helyemen vagyok, jól érzem magam. Örülök annak, hogy bejönnek hozzánk az emberek, és nem csak azok, akik autót akarnak venni. A virágok behozzák az embereket – csereberélünk növényt és tapasztalatokat, aztán sok minden szóba kerül. Az embereknek igényük van a beszélgetésre, keresik az alkalmat, hogy a problémáikat megoszthassák valakivel. Én azt mondom, egészség legyen, az a fontos. Elhinni, hogy mindig van kiút. Meglátni minden apró szépet, örömmel várni a holnapot. Engem a virágok segítenek át a gondokon.

Körüljártuk a telep udvarát és az utcai virágoskertet is. Káprázatos kék, sárga, rózsaszínű, égőpiros virágok és a zöld számtalan árnyalatában tündöklő levelek fürödtek a napfényben. Rejtett zugokban kedves tárgyak: egy fél évszázados kerékpár, galambház, kerámia-béka, növények közt álldogáló bábuk. Autók és virágok – gép és természet különleges szimbiózisa Zsuzsa asszony birodalma. Oázis a szemnek, léleknek. Aki nem hiszi, járjon utána!


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás