Hagyományok útján

A Dunatáj Fotókör kiállításának megnyitója

2015.09.17 13:12    |    -r-a  

A Dunatáj Fotókör Egyesület tizennégy tagja (és a tavaly elhunyt Benke Ferenc) mutatkozik be ismét Kalocsa közönsége előtt a Városi Galériában, a Magyar Fotográfia Napja alkalmából rendezett kiállításon.

A kiállítás címe – Hagyományok útján – jelzi: a fotósok arra törekedtek, hogy megmutassák a város és környéke tájait, az itt élők viseletét, szokásait, életmódját, munkáját.

Kalocsai Néplap

A kiállítást Romsics Imre etnográfus, a Viski Károly Múzeum igazgatója nyitotta meg szeptember 11-én az érdeklődők előtt. A szakember bemutatta a fotósok közösségét, felidézte a csoport korábbi kiállításait, és példák sorával bizonyította: a képzőművészet és a fotózás több neves alkotó életművében is találkozott, igazolva, hogy a két terület nem áll messze egymástól. Romsics Imre felvillantotta a közönség előtt a fotózás rövid történetét, és megjegyezte: sokáig az emberek egyfajta mágiaként kezelték a fényképezés csodáját.

Romsics Imre néhány fotós képére külön is felhívta a figyelmet, meglepő gondolatokkal utalva arra, hogy ha megállunk egy-egy kép előtt, és megpróbálunk a látvány mögé hatolni gondolatban, egész világ tárulhat fel előttünk, csak hagyni kell, hogy figyelmünket és lelkünket megragadja a látnivaló. A fénykép egy megragadott, mozdulatlanná merevített pillanat, megörökíti, ily módon tovább élteti a természet, vagy az emberi élet mozzanatait.

A tárlaton Bedi Gyula, Gombaszögi Róbert, Kiss Balázs, Kapitány László, Nagy Erik, Mészáros Máté, Péjó Zoltán, Polgár Tibor, Szabó Gábor, Tálas Áchim, Török Tibor, Vinczur Gabriella, Bogár-di János, Sebőkné Arnold Erzsébet képei láthatóak.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás