A világszerte ismert alkotás másolata járt a városban

Hajléktalan Jézus az Astriceumban

2018.02.21 15:25    |    Jni  

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az Astriceum Érseki Múzeum összefogásával jött létre múlt hétvégén az a háromnapos kiállítás, amelyen a kalocsaiak is megcsodálhatták Timothy P. Schmalz kanadai művész bronzszobrát. Az eredeti Torontóban található, de az üzenete miatt nem csak hazájában népszerű. Az arctalan, padon alvó, megtört alak lábain látszanak a stigmák, megjelenítése pedig arra emlékezteti a téma iránt érzékeny látogatókat, hogy ha elesett embertársaiknak segítenek, azzal a Megváltónak tesznek jót.

– A szobor különböző módon, de megmozgatja az emberek lelkiismeretét, és persze vannak időszakok, amikor nyitottabbá, együttérzőbbé válunk más emberek iránt, amikor a „jóléti erkélyünkről” letekintve fontosnak tartjuk, hogy juttassunk rászoruló embertársainknak – utalt az alkotással közös üzenetükre a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kalocsai csoportvezetője, T. Városi Ildikó.

 

hajlektalanjezus2_1700

– A művész kettős céllal alkotta meg a szobrot: részben azért, hogy a kirekesztett emberekre irányítsa a figyelmet, részben pedig azért, hogy együttérzéssel, tudatosan tegyünk az elesettekért – tette hozzá. Felidézte, hogy szervezetük pont az empatikus emberek jóvoltából – akik nélkül a szociális ellátó rendszer önmagában nem is lenne képes minden elesetten segíteni – több százmillió forint adományt gyűjtött össze tavaly. Köszönte a SPAR nemzetközi áruházlánc támogatását is, amely jóvoltából 150 családnak adhattak élelmiszercsomagot az ünnepek előtt.

– A kereszténység alapvetően arra épül, hogy a másik emberen segíteni kell, mert erre a mi vallásalapítónk és megváltónk, Jézus Krisztus tanított bennünket. A végítéletről szóló nagy példázata szerint: „éhes voltam, enni adtatok, szomjas voltam, innom adtatok, vándor voltam, befogadtatok” – mutatott rá a szobor mondanivalójára dr. Bábel Balázs érsek a pénteki kiállításmegnyitón.

hajlektalanjezus1_1700
 

– Ez fontos figyelmeztető jel, ugyanis a többi világvallásban nem feltétlenül van ez így. Gondoljunk arra, hogy Teréz anya elment Indiába, hogy segítsen a hindukon és nem mindenki fogadta jó szívvel. Azt mondták: ő megérdemli a sorsát, mert bizonyára rossz dolgokat tett életében, ezért most ebben az alacsonyabb rendű kasztban van, és most szenvedjen is emiatt – idézte fel, ejtve pár mondatot arról is, hogy az iszlámban szintén vannak jó eszmék, de közben a más vallásúak meghódításának üzenete ugyancsak jelen van a prófétájuk tanításában.

hajlektalanjezus4_1700
 

Dr. Bábel emlékeztetett: „roppant polarizált” világban élünk, amelyben akad jóindulat; e nélkül már „nem is élnénk”, és az, hogy élünk, „annak tudható be, hogy mégiscsak vannak körülöttünk jó emberek”. Felidézte: a kereszténység kétezeréves történetében persze akadnak sötét foltok és kegyetlenkedések, viszont más vallásokhoz képest még mindig a katolicizmus mellett szól, hogy csupán „az eszme mindig is tiszta volt”. A szobor hatását elemezve arra jutott, hogy a lényege annak az érzületnek a felkeltése, ami szerint „nem megyek el mellette, oda tekintek rá”, és ez az együttérzés hozza el az elesettek megsegítését, amivel nem csak a szegényeknek teszünk jót, hanem magának, Jézus Krisztusnak is – zárta beszédét az érsek.

Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás