Halászléfőző verseny a Szittyótéren

2013.09.05 20:43   

Idén a Szelidi-tó körüli futással egy időben startolt el a IV. Szelidi Szittyótéri Halászléfőző Verseny a tó kultikus részének és központjának számító Szittyó téren és környékén. A 28 nevező csapat főleg az ország középső régiójából jött, Szentendrétől Szigetszentmiklóson át Kalocsáig.

A Szittyóteret erre az alkalomra díszbe öltöztette a Dunapataji Településgazdálkodási Intézmény, a szittyótéri vállalkozók és persze maguk a versenyzők. Érdekes volt látni Schmikál József uszódi kishalász halászati felszereléseit, vagy például a szelidi retró fotókból készült tablót.

 

halaszle_340

 

Halászlét főzni lényegesen rövidebb idő alatt lehet, mint például pacalt, vagy valamilyen jó pörköltet, de persze ugyanannyi figyelem és odafigyelés kell a jó halászléhez. A fesztivál megnyitója után indult a főzés és pár óra múlva már adták le a zsűrinek a mintákat. A zsűri tagjai a halászléfőzésben és a gasztronómiában jártas személyek voltak: Blaskó János Venesz-díjas mesterszakács, a budapesti Mátyás pince egykori séfje, zsűrielnök; Katona József, a Sporthorgász Egyesület Dunapataj elnöke, Kollár Gyula vállalkozó, gasztronómiai szakember, Szabó József, az akasztói halgazdaság tulajdonosa és Cserna Enikő, az akasztói Halászcsárda képviselője. Az értékelésnél a zsűri elnöke kiemelte, hogy lehetőleg a természetes anyagokat részesítették előnyben a halászlé főzése során. A IV. Halászléfőző verseny helyezési sorrendje: Németh Antal (Akasztó) Halfőző Bajnok, I. helyezett: Grecs Pál a Dunapataji Horgászegyesület képviseletében, II. Muhari Gábor (Szeged), III. Elektro Média Diszkont Kft. Kiss László és Rimai Attila (Kalocsa)

A halászléfőzéssel egyidejűleg kis műsoros összeállítást láthatott a közönség a rögtönzött szittyótéri színpadon, ahol a dunapataji Fényes Csillag Citerazenekar, a szintén pataji U.T.D (Use The Day) együttes és táncosok szórakoztatták a közönséget. Horgász célba dobó versenyt tartott a dunapataji Sporthorgász Egyesület részéről Vajda Sándor ifjúsági felelős.

Természetesen a verseny ezúttal sem jött volna létre nagylelkű támogatók, így Dunapataj Nagyközség Önkormányzata és a szittyótéri vállalkozók segítsége és összefogása nélkül.

 

(Fotó: Balogh Roland)

 


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás