Mint a főnixmadár

A Hartai Fúvósok köszönik, jól vannak

2015.08.28 10:25    |    Gábor Erika  

Bizonyára ismeri kedves olvasó a mesebeli, hamvaiból újjászülető főnixmadár történetét. Némi túlzással elmondható a Hartai Fúvósokról, hogy ily módon újultak meg, azt követően, hogy a zenekart két évtizede irányító Bogdán János alkalmazása körülbelül három évvel ezelőtt megszűnt a helyi zeneiskolában. A zenekar köszöni, jól van, de még nincs túl a nehézségeken. Bogdán János mesélt a történetükről.

– Nagyon rosszul érintett, amikor a szerződésem megszűnt, ez tény. De ahogyan a zenekarban játszó gyerekek és a szüleik mellém álltak, az mindenért kárpótolt. Kezdetben a református egyház biztosított helyiséget a próbáinkhoz, majd a helyi pizzériában jöttünk össze – zenélés nélkül –, hogy a csapat megmaradjon, és a HARTAGROSZOLG-tól kaptunk segítséget, hogy próbálhassunk. Végül a tavaly őszi önkormányzati választások után Harta új vezetése mellénk állt, próbatermet kaptunk és ígéretet arra, hogy támogatni fogják a munkánkat.

Ha már nem tartozik intézményhez, milyen formában működik az együttes?

– Mondhatnám, hogy szeretetből és az összetartás miatt, és nem is túloznék. Hiszen magunk finanszírozzuk a működésünket, miközben keressük az egyesületté válás lehetőségét. Arra gondoltunk, hogy egy meglévő, bár nem működő egyesület keretei között folytatnánk a munkát, hiszen amíg nem kap jogi alapot a működésünk, nem is fogadhatunk támogatást, pedig nagy szükségünk volna rá. Még mindig ennek megvalósításán dolgozunk, nem könnyű eligazodni a jogszabályok útvesztőjében.

Kik vannak a zenekarban?

– 13-28 év közötti fiatalok. Nagyon jó a csapatszellem, a próbák remek hangulatúak, és minden felkérésnek nagyon szívesen teszünk eleget. Átlagban havi 1-2 fellépésünk van. Annak nagyon örülünk, hogy visszakerültünk Harta kulturális vérkeringésébe: a település eseményein részt veszünk, és külön örömünkre szolgált, amikor Harta német és francia testvértelepüléseivel tartott találkozókon és a HART-AGROSZOLG aratásvégző programján felléphettünk.

Hogyan tovább? Meddig működik még az iskolai hátteret, így az utánpótlást nélkülöző zenekar?

Kalocsai Néplap

– Amíg a fiatalok jönnek, én vállalom, hogy összetartom, irányítom a zenekart. Kitartok mellettük, hiszen az ő hozzáállásuk tartotta életben az együttest. Aztán majd szépen „kiöregszünk” együtt… Nekem az a legfontosabb, hogy a katonazenei hagyományokat, amelyekről szólt az egész felnőtt életem, megőrizzem és továbbadjam.

Mikor és hol láthatja-hallhatja legközelebb a közönség a Hartai Fúvósokat?

– Lesz egy közös műsorunk a Pataji Népdalkörrel augusztus 20-án Ordason. Ez a felkérés nagy megtiszteltetés és öröm számunkra, és nagyon változatos, komolyabb darabokat is tartalmazó programmal – például Brahms művek, részlet a Honfoglalás című film zenéjéből, Szirmai Jenő Csongrádi dalok című összeállítása, a Boldogasszony anyánk és a magyar Himnusz – készülünk rá. Augusztus 29-én ugyancsak Ordason, a falunapon pedig önálló műsort adunk.

A harta.hu oldalán a fúvószenekar történetének, sikereinek méltatása mellett ezt találtam Bogdán Jánosról: Bogdán János karnagy úr, a zenekar alapító karmestere. Az eredmények elérésében döntő szerepe van karnagyuknak, aki életcéljának tekinti az együttes minél tökéletesebb működtetését. A Kalocsai Helyőrségi Zenekar tagjaként vonult nyugdíjba. Negyed évszázad fúvószenekari tapasztalata és tudása kamatozik zenetanári munkájában. Növendékeivel, zenekarával együtt alkotják újjá Harta német nemzetiségi zenei életét. Munkájukra mindig számíthat mind a község, mind az egyházak, társadalmi és civil szervezetek.

2006 februárjában az együttes fennállásának tízéves évfordulóján Bogdán János karnagy Harta Nagyközségért Kitüntetésben részesült a fúvószenekar érdekében végzett színvonalas munkája elismeréséül.

Ahogyan a zeneiskola oldalán megmaradt ez a korábbi bejegyzés, úgy reméljük, megmarad ez a közösség is, hogy tovább éltesse a hagyományokat, és adjon a fiataloknak életre szóló élményt: az együtt zenélés, az összetartozás élményét.

További sok sikert az együttesnek és kitartást a civil szervezetté váláshoz, ami a fennmaradás fontos feltétele számukra.


Kultúra

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás